Zemlja iz NASA-inog satelita NPP

Ovu nevjerojatnu fotografiju - pogledajte je ovdje u punoj veličini - snimio je NASA-in nacionalni Polar-orbiting satelitski sustav (National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project), te je ovo prva snimka snimljena VIIRS-om (uređaj koji radiometrijskim skeniranjem, prikuplja vidljive i infracrvene snimke kopna, atmosfere, oceana...).

Ovu nevjerojatnu fotografiju – pogledajte je ovdje u punoj veličini – snimio je NASA-in nacionalni Polar-orbiting satelitski sustav (National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project), te je ovo prva snimka snimljena VIIRS-om (uređaj koji radiometrijskim skeniranjem, prikuplja vidljive i infracrvene snimke kopna, atmosfere, oceana…). Satelit posjeduje brojne sustave namjenjene za analizu i snimanje infracrvenih valova, mikrovalova, temperature, ozona, oblaka, radijacije i dr. Ujedno može snimati kroz različite spektre svjetla, uključujući naravno i vidljivo svjetlo.

Prvi prelet VIIRS je imao 21. studenog, a ekipa iz Centra za znanost o svemiru i inženjerstvo (Space Science and Engineering Center) sveučilišta Wisconsin-Madison sastavila je RGB kanal podataka kako bi izradili spomenutu fotografiju. Objektiv na stroju ima otvor blende od 19,1 cm i 114 cm žarišne duljine, što daje fotografiji zapanjujuće detalje.

Fotografija stvarno oduzima dah, ali u mnogo čemu je samo mali dio onoga što sve ovaj satelit može. Puno dobivenih podataka iz drugih analiza vjerojatno neće ispasti tako atraktivo, ali će se sigurno pokazati kao neprocjenjiva vrijednost za daljnje proučavanje naše planete.