Zatvoreno/Closed Marine Paulenke

U ciklusu Mladi umjetnici u Galeriji Kristofor Stanković, Gradske skupštine Grada Zagreba, i u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Marina Paulenka, dvadesetšestogodišnja fotografkinja iz Vinkovaca s prebivalištem u Zagrebu, izložit će seriju fotografija "Zatvoreno/Closed". Izložba će se otvoriti u utorak, 13. ožujka, s početkom u 19 sati, a bit će otvorena do 22. ožujka 2012. godine.

U ciklusu Mladi umjetnici u Galeriji Kristofor Stanković, Gradske skupštine Grada Zagreba, i u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Marina Paulenka, dvadesetšestogodišnja fotografkinja iz Vinkovaca s prebivalištem u Zagrebu, izložit će seriju fotografija “Zatvoreno/Closed”. Izložba će se otvoriti u utorak, 13. ožujka, s početkom u 19 sati, a bit će otvorena do 22. ožujka 2012. godine.

Na prvoj zagrebačkoj samostalnoj izložbi Marina Paulenka izložit će dvadesetak fotografskih diptiha starinskih zagrebačkih obrtničkih izloga. Projektom “Zatvoreno/Closed” Marina Paulenka bavi se posljednih pola godine, a proces fotografiranja uvelike se sveo na istraživanje, upoznavanje grada Zagreba te otkrivanja prošlosti.

Obrtnički izlozi na fotografijama prikazani su u drugačijem izdanju – sami su, zatvoreni i spavaju, ali svijetle u noći. Pažljivo uređivani, najbolje što su mogli biti u svojoj oskudici, pokušavajuju okarakterizirati duh vlasnika i vrstu ponude koju pružaju.

Snimanje i potraga bili su izazov za mladu umjetnicu, jer je takvih radnji malo preostalo u gradu Zagrebu, a u posljednjih nekoliko godina mnogo njih je zatvoreno.

Iz predgovora kustosice Karle Pudar: “Dok Zagreb spava u tmini noći, na praznim ulicama pogled nam privlače nostalgični izlozi starogradskih obrta. U moru svjetlucavih reklama, staklenih trgovačkih centara i modernih lanaca trgovina, prigušena svjetla tih zaboravljenih radnji odvode nas u neka druga, davna vremena.

Autorica svjesno bira noć, kada su opustošene ulice, a prodavaonice napuštene i zaključane, ali i potpuno ogoljene. Fotografije tada postaju intimnije, aura prostora je mirnija i toplija, vrijeme gotovo kao da je stalo u toj dugoj ekspoziciji.”