Zašto kupiti digitalni SLR? (3)

Najvažniji razlog za nabavku fotografskog sustava DSLR ili SLT jest bogatstvo opreme koja se može montirati na tijelo fotoaparata pa će time sustav dobiti različite karakteristike. No nije samo hardver taj koji od fotoaparata DSLR ili SLT čini čuda. I softver koji je u fotoaparatu može iznenaditi bogatstvom mogućnosti.

 

Hardverski dodaci

oprema-fotografija

Dodatna oprema za fotoaparate prilagođena je raznim potrebama. Fotoaparat se pri fotografiranju malim brzinama zatvarača ili kod makrofotografije mora učvrstiti i osigurati od pomicanja pa su za to nezamjenjivi tronošci ili različite izvedbe nosača sa stezaljkama ili mogućnošću pričvršćivanja na čvrste predmete (stablo, cijevne konstrukcije,…)(3). Fotografija se ne može snimiti bez adekvatna svjetla. Svjetlomjer (2) jest jedno od osnovnih fotografskih pomagala, a mjerenje i kalibriranje boje svjetla olakšat će nam sustavi za provjeru boje (4). Bljeskalice i omekšivači svjetla bljeskalice, LED-izvori svjetla i različite površine za dosvjetljivanje (10) dat će nam dovoljno svjetla na manjim udaljenostima. Spojni produžni kablovi omogućit će nam udaljavanje bljeskalice od osi objektiva i sinkroniziranje s fotoaparatom. U mnogim se situacijama pri fotografiranju mora filtrirati ili prigušiti svjetlo pa su filtri (6) i predleće stalni pratitelji fotografa. Digitalni fotoaparati omogućuju snimanje velikog broja fotografija pa je dobro imati rezervne memorijske kartice i čitač kartica (7). Pomoću računala i odgovarajućeg softvera, moguće je bežično ili putem univerzalnog USB-priključka i kabla kontrolirati fotoaparat i upravljati fotografiranjem i pohranom fotografija na tvrdi disk računala itd. (8). Dodatna oprema za makrofotografiju (međuprstenovi različitih duljina, prstenaste bljeskalice) ili telekonverteri (9), koji na jednostavan način povećavaju žarišnu duljinu objektiva, mogu biti korisni iako imaju i nedostatke, primjerice, velik pad svjetlosne moći objektiva, smanjenje oštrine objektiva itd. Digitalni su fotoaparati uvijek “gladni” energije pa su rezervne baterije i punjači važan dio opreme (11). Rad na terenu može nam olakšati i bežični daljinski okidač, kao i intervalometar (12) kojim se fotoaparat okida u pravilnim vremenskim razmacima, a u uporabi je pri fotografiranju slijeda fotografija. Fotooprema jest osjetljiva na prašinu, vlagu i druga onečišćenja pa je nužno imati dobra sredstva i pomagala za čišćenje (5). Na kraju ili početku, važno je sve to pregledno i sigurno smjestiti u odgovarajuće kofere, torbe ili naprtnjače (1).

 

Softverski dodaci

Današnji fotoaparati DSLR i SLT opremljeni su snažnim računalima za obradu velikog broja podataka koji nastaju pri fotografiranju s velikim brojem megapiksela (MP).

Softverom fotoaparata, fotografije se mogu i obraditi te poslati preko Wi-Fi sustava na internet ili neki drugi uređaj (mobitel, televizor, kućno ili uredsko računalo…), a mogu se i ispisati nekim pisačem i to izravno iz RAW-datoteke.

Softver fotoaparata može se i nadopunjavati i obnavljati. Pritom pripazite na to da koristite softver proizvođača fotoaparata dok vam traje jamstvo. Proizvođači moraju poštivati odredbe tehničke standardizacije pa namjerno ne ugrađuju neke značajke videa u fotoaparate, a koje su standardne za videokamere (primjerice, trajanje snimanja).

 

Snimate li video, softverom u fotoaparatu možete kontrolirati mnoštvo značajki čime vaš fotoaparat postaje videouređaj koji može kreirati dojmljive rezultate (posebice u uvjetima slabog svjetla kao što je vidljivo na gornjem videu). Sony Alpha A6000 – slabo svjetlo – 1600 ISO. Snimio: Gordon Laing – Vimeo.

Više u nastavku…