Žarišna duljina i street fotografija

24mm, 35mm, 50mm ili 85mm. Debata koja se proteže u nedogled. Koja je žarišna duljina najprikladnija za street fotografiju? Iako se lako može reći da su "sve za sve" svaka žarišna duljina ima značajne prednosti i nedostatke koje treba uzeti u obzir.

24mm, 35mm, 50mm ili 85mm. Debata koja se proteže u nedogled. Koja je žarišna duljina najprikladnija za street fotografiju? Iako se lako može reći da su “sve za sve” svaka žarišna duljina ima značajne prednosti i nedostatke koje treba uzeti u obzir. Također treba imati na umu da je još uvijek najvažniji čimbenik sam fotograf koji fotografira. No pravilo je da bez alata nema ni zanata, pa krenimo redom.

Olympus 12mm f2 (24mm)

Ovo je poseban objektiv koji kad ga se montira na micro 4/3 sistem daje ekvivalent žarišne duljine od 24mm. Objektiv je malen, izvrsne izrade i daleko manji od 24mm objektiva. Osim toga je izuzetno oštar kod široko otvorene blende. Teško ćete dobiti blur efekt, ali to je karakteristika svih širokokutnih objektiva. Međutim omogoćuje prilično široko snimanje ako ste udaljeni, ako pak se približite imati ćete osjećaj da ste s osobom licem u lice.

  • Plus: Pokriva široki kut, ako pak se približimo stječe se dojam kao da smo na licu mjesta.
  • Minus: Ponekad preširok. Nedostatak blura.

Canon 35mm f1.4 / Olympus 17mm f2.8

35 milimetarska žarišna duljina je dugo bila omiljena kod mnogih fotografa. Iako neki tvrde da je 50ka najbliži u oponašanju onoga što ljudsko oko vidi, neki tvrde da su to 35ice. Dovoljno širok za večinu situacija. Možda pogodniji za različite prigode, pa ga stoga neće biti potrebno često skidati sa tijela. Usprkos malo dužoj žarišnoj diljini (24mm) može se dobiti i dobar blur efekt.

  • Plus: Iznimno svestrana žarišna duljina. Realan iz bliza, širok iz daleka.
  • Minus: Na korak do 50ke. Ako se želite više približiti subjektu pređite na 50mm.

Canon 50mm f1.4/f1.8/ Nikon 50 mm f1.4

Čitava hrpa fotografa je barem jednom napisala odu o 50kama. Mnogi fotografi čak preporučuju da probate fotografirati godinu dana samo sa 50mm objektivom. Ovo je vjerojatno najviše korištena žarišna duljina u street fotografiji.

50ke omogućuju fotografu da se više udalji od subjekata, ali još uvijek uspijeva pružiti osjećaj intimnosti. Zahvaljujući svom dizajnu 50mm leće mogu imitirati teleobjektiv odnosno širokokutni samo pomicanjem par metara u natrag odnosno naprijed.

Oni su ujedno i najjeftinija varijanta, zbog svoje izrazito jednostavne izrade.

  • Plus: Objektiv koji možete imati na fotoaparatu zauvijek. Može lako imitirati širokokutni ili teleobjektiv.
  • Minus: Jedini pravi minus ovog objektiva je ovisnost o njemu. Može vam se lako desiti da vam sve fotografije izgledaju slično. No kreativnost rješava i ovaj problem.

Canon 85mm f1.8

85mm leće ne koriste se često od strane street fotografa. Međutim, u zadnje se vrijeme pojavljuje dosta fotografija snimljenih teleobjektivima, a mnoge od njih i prilično dobre.

85ice su klasični portret objektivi i zbog toga se potrebno poprilično udaljiti da bismo obuhvatili sve što želimo u kadru.

  • Plus: Odlični za ulične portrete te fotografe koji ne žele biti uočeni.
  • Minus: Fotografiranje širokog kadra zahtjeva poprilično udaljavanje od motiva.

Može se reči da su 35 i 55mm objektivi puno svestraniji, odnosno 24 i 85mm više specijalizirani objektivi. Na kraju je sve stvar osobnog ukusa, ali gore navedeni objektivi ipak ulaze u najuži izbor. Jednostavno rečeno, za dobro obavljen posao trebate i pravi alat.

Izvor