Zagreb – izložba fotografija: Tjaša Kalkan – DIJALOZI

Otvorenje izložbe fotografija “Dijalozi” autorice Tjaše Kalkan održat će se u srijedu, 7. prosinca 2016. godine, u Galeriji SC u 20 sati. Izložba je otvorena do 10. prosinca 2016. godine.
Radno vrijeme Galerije SC jest radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Dijalozi

Postoji više razloga zašto je Galerija SC potpuno logično mjesto izlaganja završnoga fotografskog projekta (pri Akademiji dramske umjetnosti) “Dijalozi” Tjaše Kalkan. Opće je poznato kako upravo program ovoga zagrebačkoga izlagačkog prostora podržava završne studentske radove, u više ili manje formalnom obliku, koji su ujedno često i njihove početne točke kretanja unutar izlagačkoga umjetničkog sistema. No, Tjaša je u prostorima Studentskoga centra kao fotografkinja koja prati program kulture prisutna već pune dvije godine, pa ona opća programska poveznica dobiva i jednu osobnu crtu. Ona je naša Tjaša.

Krenem li upravo iz te osobne veze, suradnje s Tjašom koja se bazira na dokumentiranju određenih društveno-umjetničkih događanja, analizirajući njen način rada i finalni produkt koji iz njega proizlazi, postoji jaka poveznica koja se nameće kao bitna i u njenu završnom radu. Zainteresiranost kojom ona pristupa fotografiranju otvaranja izložbe nekog od kolega ili pak nekom drugom “zadatku” nivelira granicu objektivnoga, dokumentarističkog i pretvara je u aktivnog sudionika događaja, a fotografije uz dokumentarističku dobivaju i dodatnu vrijednost koja kod gledanja nerijetko izmami i osmijeh.

Fotografski projekt na Akademiji puno je ozbiljnija “zadaća” u kojem Tjaša Kalkan kao polazište bira motiv oslobađanja tijela od društveno prihvatljivih formi unutar određenoga urbanističkog prostora. Režiranjem scene u kojoj objekt ima određenu zadaću unutar zadanog prostora ona povezuje performativni moment s fotografijom. Tijelo oslobođeno svih normi, dječje zaigrano, neočekivano umetnuto ponekad rezultira začuđujućim situacijama u koje se neplanirano uključuju i slučajni prolaznici, (svakodnevni) korisnici urbanih prostora. Upravo je ta reakcija neupućenih prolaznika moment koji fotografkinja odlično prepoznaje, moment koji naglašava prvotni i početni, začudni motiv. Moglo bi se reći da je upravo ta zaigrana angažiranost, neovisno o motivu koji snima, svojstvena poetika Tjaše Kalkan.

Navodeći Valie Export i Vlatku Horvat kao umjetnice koje su utjecale na rad koji izlaže u Galeriji SC, zapravo se i sama svrstala u programski niz koji se od kraja šezdesetih godina kreira u prostoru cijelog Studentskog centra i još jednom potvrdila početnu tezu ovoga teksta.

Marta Kiš – izvadak iz predgovora kataloga izložbe

ŽIVOTOPIS

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH.

Trenutačno je apsolventica MA studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti te paralelno MA studija germanistike i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na četiri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotografkinja na međunarodnim filmskim setovima te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljega mladog umjetnika na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

SAMOSTALNE IZLOŽBE:

 • Egzotike, Galerija Bravo
 • Negdje nakon, Galerija KIC
 • Zootopia, Galerija SC
 • Mise en scène, Galerija Klovićevi dvori, Kula Lotrščak

SKUPNE IZLOŽBE:

 1. Young Photographers Exhibition, Traismauer, Austria
  Fotografije industrije II, Muzej grada Zagreba
  Biennale hrvatske mlade fotografije, Galerija umjetnina Zadar
  Antisalon: Odbijeni, Galerija Siva, Zagreb
 1. Erste fragmenti 11, Galerija Kranjčar, Zagreb
  Rovinj photodays, MUO Zagreb; Galerija tvornice duhana Rovinj
  Nova imena 2015., Galerija Ulupuh
 1. Art Jam, HDLU
  Karakteristike stanja, Galerija Fonticus Grožnjan
  Nova imena 2014., Galerija Ulupuh
  Fotograf u javnom prostoru, Galerija Greta
 1. Nova imena 2013., Galerija Ulupuh
 2. Rovinj Photodays finalisti, MUO Zagreb; Multimedia centar Rovinj
 3. Organ vida, Studentski centar
  Rovinj photodays finalisti, MUO Zagreb/ Multimedia centar Rovinj