Zagreb – razgovor s iranskom fotografkinjom Shadi Ghadirian

U petak, 2. svibnja, u 18, 30 sati, u Booksi se održava razgovor s iranskom fotografkinjom Shadi Ghadirian, kojeg moderira Leila Topić, kustosica i likovna kritičarka. Razgovor je organiziran povodom otvorenja izložbe ‘Qajar’, u nedjelju, 4. svibnja, u podne, u samoborskoj Foto galeriji Lang, Langova 15, Samobor. Izložba traje do 25. svibnja.

Osobno iskustvo suvremene žene koja živi u Iranu vođenim šerijatskim zakonom je polazišna točka umjetničkog stvaralaštva Shadi Ghadirian. U svojim fotografijama ona propituje ulogu žene u društvu i istražuje ideje cenzure, religije i suvremenosti.

Serijom Qajar koja se sastoji od trideset i tri studijske portretne fotografije nastale u vremenu između 1998. i 2001. godine, Ghadirian rekonstruira raskošnu atmosferu teheranskih fotografskih ateljea s početka 20. stoljeća kada je na vlasti bila dinastija Qajar (1794.-1925.). Modeli koje bira između obitelji (u seriji pozira njena sestra i kćer Leila) i kruga prijatelja su odjeveni u tradicionalne kostime iz tog vremena. Vjernost rekonstrukcije poremećena je ikonografskim anomalijama; svim portretima dodani su tipični predmeti iz suvremenog života koji su u vrijeme nastanka serije Qajar u Iranu zabranjeni, i upravo na tom i takvom kontrastu, Ghadirian gradi poetiku svojih slika.

Njezine slike na taj način postaju ogledalo položaja žene u iranskom društvu koje su zapele između tradicije i moderniteta, između mini-suknje i čadora, Pepsi-cole i tradicionalnog napitka „doogh-a“ (jogurt+metvica), između lokalne ortodoksije i globalnih izazova.

Shadi Ghadirian (Teheran, 1974.). Studirala fotografiju na Azad sveučilištu u Teheranu, a nakon diplomiranja započinje karijeru profesionalnog fotografa. Njene fotografije izlagane su u mnogim muzejima i galerijama  u Europi i SAD, a djela joj se nalaze u brojnim svjetskim kolekcijama (Centre Pompidou, Paris; Kolekcija Rose Issa, London;  Victoria & Albert Museum, London; Ludwig Muzej, Beč; Los Angeles County Museum,  i td.). Izlaže redovno od 2007. godine