Zagreb: predavanja na 8. danima fotografije ATD-a

Ovaj tjedan u sklopu bogatog programa osmog izdanja Dana fotografije ATD-a (30. 9. – 2.12. 2016.) održat će se tri predavanja Dunje Nekić, Rhee Ivanuš i Daria Vugera te fotografska radionica Darije Petkovića.

Predavanja

Ponedjeljak, 7. studenoga 2016. u 17.30 sati / Arhiv Tošo Dabac

DUNJA NEKIĆ, kustosica Zbirke starije fotografije, stručna suradnica na projektima digitalizacije EU-a kulturne baštine Partage Plus i Athena Plus, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu
Zbirka starije fotografije MUO-a u EU projektima digitalizacije
Izlaganje Dunje Nekić prikazat će proces rada na projektima Partage Plus i Athena Plus, standarde koji su se primjenjivali, probleme i izazove u obradi građe te pozitivne pomake u promociji muzejskog fundusa na primjeru Zbirke starije fotografije, jedna je od najvećih zbirki Muzeja za umjetnost i obrt.

Ponedjeljak, 7. studenoga 2016. u 18.30 sati / Arhiv Tošo Dabac

RHEA IVANUŠ, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke fotografija, filmova i negativa, Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu
Reportažna ratna fotografija u Hrvatskom povijesnom muzeju
Zbirka fotografija filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja je svojevrsni dokumentarni arhiv ratne reportažne fotografije, važan za izučavanje partizanskog pokreta i antifašističke borbe, ustaškog pokreta, razvoja i pada NDH, poslijeratnih prilika u federalnoj, a i socijalističkoj Hrvatskoj te amaterskih fotografija i videozapisa za vrijeme Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. Uz pomoć fotografija, negativa, filmova i fotografskih albuma iz Zbirke vizualizirat će se i opisati političke prilike Hrvatske u 20. stoljeću.

Četvrtak, 10. studenoga 2016. u 18 sati / Arhiv Tošo Dabac

DARIO VUGER, univ. bacc. phil., fotograf

Turistička fotografija i filozofija iskustva

Dario Vuger govoriti će o turističkoj fotografiji kao momentu dokumentiranja iskustva te na koji nas način iskustva određuju i koliko su naša iskustva sama određena mogućnošću svojega neposrednog prevođenja u sliku, kroz niz napomena i uvida u suvremenu teoriju slike te koncepata turizma i iskustva.

Fotoradionica

Utorak, 8., srijeda, 9. i četvrtak, 11. studenoga 2016. u 11 sati / Arhiv Tošo Dabac

Voditelj radionice: Darije Petković, izv. prof. art., Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

Broj polaznika: 10

Oprema: digitalni fotoaparat

Radionica primijenjene fotografije „Primijenjeni portret“

Na fotografskoj radionici Darije Petkovića u trajanju od tri dana polaznici će imati prilike saznati kako snimiti zanimljiv portret, reportažni ili karakterni, saznati kako koristiti svjetlo ili kako odabrati lokaciju za snimanje.
Zbog ograničenog broja polaznika za radionicu je potrebno prijaviti se na email adresu: arhiv.toso.fabac@msu.hr