Zagreb – izložba: Krka u oku istraživača

Do 4. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu izložba posvećena rijeci Krki

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Krka pripremila je izložbu “Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča”. Izložba prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča. Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drugačiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostalog, obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe uz Sonju Martinović i dr.sc. Željka Miletića.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskog dvojca Maria Romulića i Dražena Stojčića.

U ponedjeljak, 30. listopada u 12 sati, svi zainteresirani mogu se pridružiti prigodnom tematskom druženju uz izložbu na kojem će govoriti dr.sc. Drago Marguš iz Nacionalnog parka Krka, zatim poznati Skradinjanin Krešimir Čvrljak, znanstvenik, pisac i prevoditelj i Dobrila Zvonarek, autorica izložbe. Tom će prilikom na poseban način oživjeti i legende s prostora uz rijeku Krku u umjetničkoj interpretaciji Margarete Peršić, a moći će se kušati i autohtone gastro delicije ovog kraja.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige i može se besplatno razgledati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu do 4. studenoga. Nakon toga izložba će posjetiti Knin, Drniš, Šibenik i na kraju Skradin.

Izložba Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča nastavak je suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka u okviru projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Do sada su ove dvije institucije suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama: Burnum – arheološko blago Krke, Krka – tajne podzemlja, Voda i krš – fenomeni rijeke Krke te kreiranjem virtualne izložbe Prošlost i sadašnjost Krke.