Zagreb – izložba fotografije članica i članova Fotokluba Maribor: Pogledi fotografije

U galeriji Fotokluba Zagreb 21. svibnja u 19.30 održat će se otvorenje izložbe fotografija članica i članova Fotokluba Maribor.


Pogledi mariborske fotografije

Od samih početaka civilizacije pa do danas, jedna od značajnih čovjekovih potreba, bila je i potreba izražavanja slikom svojih osobnih pogleda i poimanja realnosti svijeta oko sebe. O tome svjedoče crteži životinja iz prapovijesti koji su nađeni u pećinama Altamira u Španjolskoj i Lascaux u Francuskoj. Otkriće fotografske slike od kamere sa rupicom, odnosno “Camere obskure”, a naročito njenim značajnim otkrićem u prvim desetljećima 19. stoljeća, dalo je ljudima još više mogućnosti za njihovo osobno kreativno izražavanje. Te mogućnosti su danas znatno veće i šire. Čini se da nikada prije, u isto vrijeme, nije bilo toliko različitih poimanja i pristupa  u shvaćanju i prezentaciji  svijeta, kao danas,  i  koji se kreću od realnosti do mašte. O tome je napisano mnogo znanstvenih radova, knjiga, stvorena su mnoga umjetničkih djela. Između ostalih, svjetski poznati teoretski fizičar Stephen William Hawking (Oxford, 1942.) u svojoj najnovijoj knjizi “The Grand Design”, piše da je nemoguće znati pravu prirodu realnosti, jer zapravo nemamo mogućnost vidjeti ono što se nalazi izvan našeg aspekta gledanja, pa će tako i dalje u prezentaciji svijeta egzistirati i realnost i mašta. U takvoj su situaciji kroz povijest nastala čuvena umjetnička djela.

Slično se događalo i događa se i u svijetu medija fotografije i fotografske umjetnosti. Uz pomoć suvremene fotografske opreme i računalne tehnologije, te uz utjecaj drugih grana umjetnosti, suvremena fotografija oblikuje se kao sredstvo novog pogleda na svijet. U takvoj situaciji našao se i Fotoklub Maribor pred novim izazovima i novim pristupima fotografiji, kao mediju i kao umjetnosti. Iskoristio je mnoge mogućnosti, pa se tako uključio u poznate svjetske tokove suvremene fotografije. U našem radu i stvaralaštvu nastojimo razvijati samo dobru fotografiju.  Poznato je da se dobra fotografija stvara iznutra, kao uostalom i većina odličnih stvari u životu. Ona se stvara unutar fotografovih zamisli, njegovih osjećaja i pogleda na svijet, a za to je potrebno, uostalom kao i za život – znanje,  mašta, mudrost, kontinuirana stvaralačka praksa i mnogo ljubavi.

Na ovoj se izložbi 28 najaktivnijih članica i članova Fotokluba Maribor predstavljaju sa 57 fotografija, koji na najbolji način prezentiraju suvremenu mariborsku fotografsku produkciju. Riječ je o autorima, različitih zanimanja, različitih godina starosti, različitih znanja i prakse u fotografskom stvaranju, od onih koji su na početku svog kreativnog puta do renomiranih stvaratelja iz samog vrha mariborske i slovenske fotografske scene.

Za  nas članice i članove Fotokluba Maribor, ova izložba koju priređujemo u galeriji prijateljskog Fotokluba Zagreb, značajan je događaj. Ona je rezultat jedne lijepe i hvalevrijedne tradicije i dugogodišnje suradnje naših dvaju klubova. U ovoj galeriji, proteklih su godina mnogo puta gostovali mnogi mariborski autori sa svojim djelima, bilo da je riječ o autorskim samostalnim ili skupnim izložbama ili pak sudjelovanje naših fotografa na poznatoj međunarodnoj izložbi Zagreb salon. Isto tako, članice i članovi Fotokluba Zagreb uvijek su bili rado viđeni gosti sa svojim izložbama u našoj Fotogaleriji  Stolp.  

Od samog početka svog djelovanja, dakle od davne 1903. godine, Fotoklub Maribor u svom je djelovanju značajnu pozornost davao galerijskoj djelatnosti. Tako je u galeriji Stolp u ovom razdoblju izlagalo mnogo slovenskih i međunarodno priznatih fotografa iz Europe i nekih zemalja svijeta. Galerija je postala i mjesto susreta fotografa iz Slovenije i svijeta, te su posebno korisna i zanimljiva otvaranja izložbi i ugodna druženja autora i posjetitelja izložbi.

Prošle je godine Mariboru pripala čast da bude Europska prijestolnica kulture. U široki projekt raznih kulturnih i umjetničkih događanja sa svojim programom uključio se i Fotoklub Maribor. Tako su u Fotogaleriji Stolp gostovali najugledniji slovenski i međunarodno priznati strani fotografi. Među njima je bila i izložba fotografije članica i članova Fotokluba Zagreb, koja je jako dobro primljena od strane posjetitelja.

Zato hvala na novim susretima. Vjerujem da će mnogi ljubitelji fotografske umjetnosti uživati u našim ostvarenjima, a što će biti poseban poticaj u našem stvaralaštvu, ali i poticaj našoj daljnjoj međusobnoj suradnji kojom dajemo doprinos razvoju fotografije i fotografskog stvaralaštva uopće.

 

Katja Finec Kos, Fotoklub Maribor

Autori:

BOSILJKA AMBROŽ, GERO ANGLEITNER, ROK BREZNIK, DUŠAN BREZOVNIK,  ALMIRA ČATOVIČ, RENATO DIBELČAR, PETRA DRAŠKOVIČ, SAMO DREO, SAŠA HUZJAK, MIHA KACAFURA, ANITA KIRBIŠ, DANIEL KODRIČ, BRANKO KONIČEK, MATJAŽ MALEŠEK,  JOŽE MARINIČ, MILOŠ MARKELJ, SIMON PETROVIČ, EDVARD PINTERIČ, UROŠ PODOŠOVNIK, BRANIMIR RITONJA, GREGOR SALOBIR, ZVONKO STRMŠEK, ROK ŠEŠEKO, BOJAN ŠENET, MAJA ŠIVEC, OLIVER TKALEC, TEODOR VEINGERL i BRANKO ZOROVIČ

e-mail: info@fotoklub-maribor.com