Zagreb – izložba fotografija:”Napuštene zgrade – razmjena estetike između Berlina i Rijeke”

U srijedu, 3. srpnja, u 18 sati, u Goethe-Institutu Kroatien, otvara se izložba fotografija ‘Napuštene zgrade – razmjena estetike između Berlina i Rijeke’. Izložba ostaje otvorena do 13. srpnja. Osam mladih fotografa iz Rijeke i Berlina je početkom svibnja istražilo napuštene zgrade koje stoje kao svjedoci društvenih promjena, prepuštene zaboravu i izumiranju. Prepuštene propadanju i potajno osvojene od strane prirode, ove moderne ruševine polako nestaju iz svijesti ljudi. Ta mjesta, nekorištena i netaknuta desetljećima, razvijaju svoju privlačnost i čarobnu atmosferu koja priziva urbane istraživače da preskoče ograde i zidove kako bi ih fotografirali i iza sebe ostavili samo svoje tragove na prašnjavim podovima.

Reotkrivanje takvih kutaka postalo je trend u gradovima poput Berlina, s ciljem njihovog ponovnog ucrtavanja na planove grada i podizanja javne svijesti o njihovom zanemarenom postojanju. U nekim su se slučajevima pojavile mogućnosti za nove oblike upotrebe. U Rijeci, međutim, takve građevine u velikom broju nestaju iz kolektivne svijesti. Fotografirajući ih, ta zdanja djelomično bivaju očuvana, a njihova povijest ponovno ispričana. Fotografskom ekspedicijom Napuštene zgrade žele se prikazati različite perspektive fotografa iz Rijeke i Berlina.

Kroz rad u timovima fotografi povezuju ova dva grada i imaju priliku upoznati fotografski pristup i estetiku svojih kolega, od izbora motiva do zajedničkog razvijanja fotografija, učeći pritom jedni od drugih. Istraživanje napuštenih zgrada iziskuje poznavanje urbane sredine i njene namjene, ili bolje rečeno -neiskorištenosti. Takva intenzivna razmjena može otvoriti prostor za diskusiju o estetici i perspektivama fotografa iz Berlina i Rijeke, ali i postaviti temelje za njihovu dugoročnu suradnju.

Također, izložba fotografija napuštenih zgrada otvara prostor za dijalog o njihovoj kako prošlosti, tako i budućnosti, čime ih stavlja u kontekst urbanističkog planiranja. Istovremeno, fotografije služe kao materijalni dokazi trenutnog stanja gradova u tranziciji.

Izložba u Goethe-Institutu u Zagrebu će zagrebačkoj publici predstaviti fotografe i poslužiti kao impuls za razgovor o napuštenim zgradama u glavnom gradu. Izložba se time izravno nadovezuje na grad kao tematski fokus Goethe Instituta, s posebnim osvrtom naRijeku. Izložba u Berlinu će kroz fotografije portretirati Rijeku kao grad čiji prazni i neiskorišteni prostori predstavljaju potencijal usporediv s onim u Berlinu nakon pada Berlinskog zida.