Zagreb – izložba fotografija: Zagreb salon

Fotoklub Zagreb osnovan je davne 1892. i ubraja se među najstarije klubove u svijetu. Tijekom sto dvadeset pet godina postojanja, Fotoklub Zagreb imao je velik utjecaj na razvoj umjetničke fotografije na ovim prostorima. Od najranijih dana do danas kroz Klub je prošla većina eminentnih hrvatskih fotografa i upravo su se ovdje profilirali kao fotografi-umjetnici, od generacije legendarnog Toše Dabca na dalje.

Uz mnogobrojne aktivnosti, Fotoklub Zagreb organizira klupske i međunarodne izložbe fotografija u vlastitoj galeriji, predstavlja se izložbama svojih članova u zemlji i inozemstvu, izdaje klupske monografije, organizira tečajeve i radionice fotografije te razna stručna predavanja. Klub posjeduje i vrijednu zbirku od približno 10.000 fotografija koja se čuva u klupskoj arhivi.

Fotoklub ostvaruje i bogatu međunarodnu suradnju s prijateljskim klubovima i galerijama u Australiji, Novom Zelandu, Kini, Koreji, Austriji, Italiji i Sloveniji, a ta se suradnja svake godine proširuje s novim klubovima u drugim zemljama.

Posebno mjesto u djelovanju Kluba zauzima organizacija bijenalne međunarodne izložbe fotografija pod nazivom Zagreb salon, koja se, uz kraće prekide, održava od 1910. do danas kao jedina izložba s tako dugom tradicijom u ovom dijelu Europe. Zagreb salon uvijek je popraćen reprezentativnim katalogom visoke kvalitete, po kojem je ova izložba prepoznatljiva i u svjetskim razmjerima.

Na ovogodišnji 38. Zagreb Salon prijavilo se ukupno 390 autora iz 46 zemalja, a žiri u sastavu: Miljenko Marotti, EFIAP/p (Hrvatska), Andreja Ravnak, EFIAP/p (Slovenija) i Petar Sabol EFIAP/p (Hrvatska) imao je težak zadatak da između 4995 fotografija odabere i nagradi najuspješnije. Žiri je ukupno primio 1280 fotografija od kojih će sve nagrađene i one s najvišim bodovima biti izložene u reprezentativnom prostoru Muzeja Mimara u Zagrebu.