Zagreb – izložba fotografija: ZAGREB I ZAGREPČANI

 

Zagreb i Zagrepčani

Zagreb je grad koji se voli. Bez obzira kako se mijenja, raste, uljepšava, bez obzira koliko se gradi ili koliko se neki dijelovi zanemaruju i zaboravljaju, Zagreb je tu da nas podsjeća na tradiciju i da nas okreće prema budućnosti. Inspirativan i fotogeničan, intrigantan i poetičan, Zagreb je oduvijek u fokusu objektiva amaterskih i profesionalnih fotografa. Potaknut tom činjenicom, Fotoklub Zagreb svake godine priređuje izložbu pod nazivom „Zagreb i Zagrepčani“ (koja se priređuje, s kraćim prekidima, još od 1965.) s namjerom da kroz fotografije svojih članova pokaže raznolikost njihova promišljanja grada, uzajamnost odnosno dvosmjernu vezu grada i fotografa. Godinama izložba nije bila tematski određena, u razdoblju od 2011. do 2016. naglašavale su se određene teme (zagrebački parkovi, perivoji, vrtovi; sport; arhitektura, spomenici i kulturna baština; stubišta, veže i dvorišta…), a od ove godine, ponovo se vraćamo Gradu kao cjelini i dopuštamo autorima da samostalno, prema svojim afinitetima, odaberu motiv, scenu ili detalj, da ispričaju svoju zagrebačku priču.

Odaziv autora je bio iznad svih očekivanja. Na natječaj se prijavilo čak 68 autora s 269 fotografija, a za izložbu ih je odabrano 70. Prispjele fotografije svjedoče o raznolikom interesu, o autorskom „češljanju“ grada, o bilježenju događaja ili jednostavno o tihom promatranju.
Svih sedam nagrađenih fotografija imaju zajedničku poruku: Zagreb je još uvijek idilično mjesto. Pa ako poželimo biti sami, izvan velikih gužvi, nervoze i napetosti koje donosi ritam metropole, pronaći ćemo kutak i vrijeme u kojem ćemo biti sami sa Zagrebom, sami sa svojim mislima i s daškom zagrebačke atmosfere.

Neda Rački, EFIAP/p