Zagreb – izložba fotografija: Vinko Pešić – ”Lunjske masline”

U zagrebačkom City Centru one West, 27. siječnja u 19 sati otvara se izložba “Lunjske masline” Vinka Pešića.
Lunjske samonikle divlje masline (Olea oleaster) su jedinstven prirodni fenomen. Smještene na najsjevernijem dijelu otoka Paga, izrasle na kamenitom i siromašnom tlu, izložene stalnim udarima bure i posolice, više od tisuću i petsto godina stoje ponosito i svjedoče o prošlim, biblijskim vremenima. Svaka maslina je jedinstvena po svojoj dobi, izgledu, svom cvijetu, plodu i krošnji. Ono što ih najviše međusobno razlikuje je njihovo čudesno deblo, široko, usko, vijugavo, kvrgavo, spleteno ili s ukrasnim kamenjem u samom temelju. Niti jedna takva maslina nije ista, možete ih satima u tišini gledati ili slušati njihov pjev kad ih ošine bura, i svaki put kad ih napustite poželite se opet vratiti, uživati u miru i spokoju koje vam pružaju.
Želja autora je da kroz fotografije pokaže svu ljepotu, jedinstvenost i monumentalnost lunjskih maslina i zahvali se žiteljima Luna koji se stoljećima brinu o njima.
Izložba je otvorena od 27. siječnja do 2. veljače 2014. u zagrebačkom City Centru one West, te od 3. do 9. veljače 2014. u zagrebačkom City Centru one East i slobodna je za sve posjetitelje.