Zagreb – izložba fotografija: VESNA ŠPOLJAR | Herbarij snova

Vesna Špoljar – Herbarij snova

Onirička slikovnost fotografije pomaknute ili odgođene ekspozicije u “Herbariju snova” Vesne Špoljar omogućuje da prisustvujemo upečatljivom susretu nebeskih boja i svjetlosti, inače rezerviranim samo za snove u bljeskovima noći. Gotovo školski, jedna se tema sa mnogo detalja prelijeva preko teksture ili forme one druge, pri čemu se zatečena i doživljena senzibilnost u miru harmonije očituje, kako u svakoj pojedinačnoj slici, tako i u njihovoj cjelini.

Mehaničke zakonitosti svjetlosti omogućile su da se prozračna tekstura i figura izraze i pretope gotovo u pastelu, što dodaje preneseni sneni smiraj u kojem svaki pokret sadrži nijanse koje ga utišavaju.

Pokrov ruža i svijetlo, nago tijelo lutke uspravljene ili položene u tom cvjetnom odru simbolički upućuju na preokupaciju drugoga života prilikom padanja u san. Tada nepokretno tijelo postaje, kako se želi, gotovo onostrana svjetlost pomirena u snu sa pupoljcima cvijeća kao neposrednim predmetima života. Odlazak i povratak, nada i težnja ka snu koji ne prestaje jutrom kako bi nagradio svježinom potrebnom da se ne nestane bez razloga u prazninama, ključna je poruka cijelog ciklusa. Svaka fotografija uz to nastoji pokazati i ono oku možda nepostojeće, ali ipak prisutno, duboku nježnost, inače negdje drugdje smještenu, koja sada, ovako estetski dorađeno, postaje vidljiva putem fotografskog prikaza fenomena sna.

Marijan Grakalić