Zagreb – izložba fotografija: STANKO ABADŽIĆ | Aktovi

STANKO ABADŽIĆ – AKTOVI
/ HRVATSKA UMJETNOST DANAS /
LAUBA, 22. – 29. 7. 2017

U sklopu svog ljetnog programa, Lauba otvara još jednu izložbu!

Lauba poziva na otvorenje izložbe Stanka Abadžića “Aktovi” koje će se održati u subotu, 22. srpnja 2017. godine u 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja 2017.

“Fotografije Stanka Abadžića doista su izvanvremenske, duboko uronjene u prostore, ljude i situacije kojima je poveznica moćan osjećaj za svjetlo i tamu.
Iz svjetla, tame i sjena proizlazi motiv. Stanko Abadžić vreba svoj motiv, dulje ili kraće, ali ga naslućuje i kadrira u čvrstu fotografsku cjelinu.
Sve su njegove fotografije ikone koje opisuju prostore iz kojih su iznjedrene, s umanjenom pričom koju ti prostori sadržavaju.
Estetski dar koji Abadžić očito posjeduje stvara dojam da posvuda s lakoćom bira one životne kompozicije koje će u fotografskom izričaju djelovati svojom bukom, napetošću, smijehom, igrom, glazbom ili dubokom kontemplativnom tišinom. Nije nimalo pretjerano reći da je Stanko Abadžić velik majstor motiva sa smislom za humor, grotesku, za intelektualne fotografske užitke i ljepotu u onom izvornom, neokaljanom smislu.”

– Iz predgovora Branke Hlevnjak

O autoru:

Stanko Abadžić rodio se 1952. godine u Vukovaru. Deset godina radio je kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija U ogledalu života. Godine 2002. vratio se hrvatskoj fotografskoj sceni velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus In absentia. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama ( Češka, Hrvatska, Njemačka, Portugal, Švicarska, Španjolska itd.), Argentini, Japanu i Americi. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Trenutno živi i radi u Zagrebu.