Zagreb – izložba fotografija: Senka Jurković Gros – ‘Staccato’

U predvorju Galerije Vladimir Filakovac, u zagrebačkoj Dubravi,  24. rujna, u 19 sati, otvorena je izložba fotografija Senke Jurković Gros pod nazivom ‘Staccato’.

U točnost ove izreke uvjerile su me ovdje izložene fotografije Senke Jurković Gros, članice Fotokluba Zagreb, fotografije kojima je na neki način ilustrirala svoj razvojni i stvaralački put eksperimentiranja i učenja. Taj njen put gdjekad nam se čini nekoherentnim i stilski skokovitim, ali poznavajući pozadinu cijelog njenog opusa, upućuje nas na njen stvaralački  proces traženja i pronalaženja jasnog i točno definiranog cilja. Otuda i simbolični naziv izložbe – Staccato, kojeg je za ovu izložbu Senka posudila iz svijeta glazbe (naziv za vrstu muzičke artikulacije), da bi istakla svoj sadašnji životni credo – pronaći sebe u aktualnoj fotografiji, sa jasnim osjećajem smjera kretanja u svom stvaralaštvu koje još nije dovršeno u smislu konačnosti, nego na stvaralaštvo koje će znakovito obilježiti njezine sljedeće radove..

Za ovu izložbu odabrane su 43 fotografije raznih motiva i stilova koje daju pogled i na finale jedne značajne dionice njenog umjetničkog puta, započetog prvom samostalnom izložbom održanom prije pet godina u austrijskom Grazu u organizaciji Umjetničke udruge Dynamic Photo Art & Performance.

Ova je izložba zaista zanimljiva fotografska priča, posebno po svježini interpretacije, spontanosti i jednostavnosti stvaralačkog čina i nesputanih stilskih i umjetničkih sloboda. Preko fotografija lako čitamo i pratimo kako njezin kreativni potencijal od fotografije do fotografije kontinuirano raste i kako joj se likovni rukopis usavršava. U svakoj od prezentiranih fotografija prepoznajemo dijelove istovremeno tople, sjetne, vedre i tankoćutne duše ove nesumnjivo nadarene autorice. Fotografija koju stvara je dokument koji je tijesno povezan sa stvarnošću, s materijalnim svijetom činjenica i događaja, ali ne na način na koji smo naučili gledati fotografije. Kao da nam neka posebna svjetlost, što izvire iz ovih sjena i kontura, pokazuje ono što je toliko očito – riječ je o umjetnosti. Iz teksta Vinka Šebreka, AFIAP, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Izložba je otvorena do 11. listopada.

Iako je Senka Jurković Gros fotografska iskustva skupljala od mladosti, bilježeći vizure i događaje oko sebe, nije ulazila u domenu umjetničke fotografije sve do odlaska u mirovinu i dolaska u Fotoklub Zagreb 2005. godine. Tek je tada – oslobođena brzog tempa života i okova obaveza počela uživati u tom, za nju novom, stvaralačkom radu.
Do tada je fotografiju koristila uglavnom za bilježenje osobnih događaja. Snimanjem na terenu i prezentiranjem svojih fotografskih radova poticala je mlade na bavljenje orijentacijskim sportom.

Obilježje njenog načina rada je spontanost i nenamještenost. Do sada je sudjelovala na više od 60 natječajnih izložbi sa više od 120 radova,  stekla status II FKZ te bila tri godine među 10 najuspješnijih autora  FKZ-a. U zadnje se vrijeme učestalije upušta, kao i ovom prigodom, u samostalne izložbe.