Zagreb – izložba fotografija: Psi anđeli

U Tiflološkom muzeju, Draškovićeva 80/II u Zagrebu 25. travnja 2014. godine u 15 sati, otvara se izložba Centra za rehabilitaciju Silver pod nazivom „Psi anđeli“.
Izložba fotografija posvećena je čovjekovu najboljem prijatelju – psu, s posebnim naglaskom na pse pomagače, odnosno terapijske i rehabilitacijske pse te pse vodiče Centra za rehabilitaciju Silver*. Na izložbi će biti predstavljeni psi koji su školovani u Centru Silver s ciljem osnaživanja sudjelovanja osoba s invaliditetom u svim segmentima svakodnevnog života. Ovom se izložbom želi skrenuti pozornost na položaj osoba s invaliditetom, kao i pasa pomagača koji cijeli svoj život posvećuju pomaganju potrebitih osoba i zapravo predstavljaju, u prenesenom značenju, njihove anđele čuvare.

Na izložbi će biti prikazane fotografije hrvatskog autora s kanadskom adresom, Roberta Orlića, koje su nastale u suradnji s Centrom Silver tijekom njegova boravka u Zagrebu. Kroz volonterski angažman u raznim dijelovima grada Zagreba, snimio je pse pomagače – „pse anđele“ u crno bijeloj tehnici te je na ovaj način aludirao na ulogu pasa pomagača u životima djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom. Snimljena je opsežna serija fotografija od kojih će javnosti biti predstavljeno 50 odabranih djela.

Na otvaranju izložbe prisustvovati će gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, prof.dr.sc. Tatjana Josipović, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kao i brojni ljubitelji životinja s javne i kulturne scene. Posebni gosti otvaranja su voditeljica Barbara Kolar i glumica Ksenija Pajić kao prijatelji Centra Silver.

Ovom izložbom ujedno i započinje „CUTE DOG“ kampanja projekta 4P, kojeg provodi Centar za rehabilitaciju Silver te predstavlja još jedan u nizu inovativnih projekata Centra. Projekt 4P – Podrška + Poslodavci + Posloprimci = Posao, ima za cilj pružiti podršku posloprimcima, osobama s invaliditetom, u ostvarivanju njihovog temeljnog prava na rad i poslodavcima u zakonskoj obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda i odnosi se prvenstveno na zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom.

Izložba će se dogoditi neposredno pred Međunarodni praznik rada 1. svibnja te je ovo jedinstvena prilika da se u javnosti promovira zapošljavanje osoba s invaliditetom koje ulaze u skupinu najteže zapošljivih osoba. Ovim projektom još više postaje vidljiva značajnost uloge pasa pomagača Centra Silver, koji omogućuju neovisan život osoba s invaliditetom u zajednici, stoga se i sam početak kampanje projekta veže uz otvorenje ove izložbe.

_________________________________________________

*Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad s psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi).

Više informacija na:
E-pošta: centar.silver@czrs.hr
Kontakt telefon za PR:095/5986-279 (Vinko Mojtić)
Ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver: Dr.sc. Marijan Alfonzo Sesar
Web: www.czrs.hr