Zagreb – izložba fotografija: Najfotografija 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best

U organizaciji Kraljeva ulice, u predvorju Galerije Vladimir Filakovac, Narodnog sveučilišta Dubrava, Zagreb, u četvrtak, 26. lipnja  otvorena je izložba najuspješnijih fotografija odabranih na natječaju Najfotografija 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best Zagreb.  Tom prigodom svečano su uručene nagrade autorima  za najuspješnije fotografije natječaja festivala.

 

Zegnal Lela - U svilenom njihalu
Zegnal Lela – U svilenom njihalu

 

Zamišljen kao popratna manifestacija u sklopu zagrebačkog međunarodnog uličnog festivala, natječaj i izložba održavaju se već šestu godinu zaredom, prilagođavajući svoj sadržaj i način organizacije duhu festivala i suvremenih stvaralačkih kretanja u mediju fotografije.

 

Natječaj je bio otvoren za sve ljubitelje fotografije, amatere, profesionalce i goste iz Hrvatske i svijeta u vrijeme trajanja 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best Zagreb, od 5. do 12. lipnja ove godine. Teme natječaja su bili: ljudi, motivi, prizori i događanja na festivalu; interijeri, eksterijeri i arhitektura u kontekstu s događanjima i prizorima na uličnom festivalu.

 

Rački Neda - Moj svijet - Treća nagrada umjetničke  fotografije
Rački Neda – Moj svijet – Treća nagrada umjetničke fotografije

 

Ovogodišnji laureati  Najfotografije 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best su: Boris Topličanec za nauspješniju fotoreportažu, Ljubica Babac za najuspješniji portret, Ivana Planinić za najbolju fotografiju u kategoriji dokumentarne i Andro Galinović za najbolju fotografiju u kategoriji umjetničke fotografije.

Domac Julija - Još samo ćasak - Druga nagrada umjetničke  fotografije
Domac Julija – Još samo ćasak – Druga nagrada umjetničke fotografije

 

Počasna  gošća izložbe bila je gospođa Marija Braut, naša najpoznatija i najznačajnija fotografkinja i jedina živuća predstavnica poznate zagrebačke škole fotografije iz 30-ih godina 20. stoljeća. Ovom prigodom na izložbi je sudjelovala van konkurencije sa dvije svoje fotografije pod nazivom: Enes i Irena Pasarić.

 

Galinović Andro - Jel došao - Prva nagrada umjetničke fotografije
Galinović Andro – Jel došao – Prva nagrada umjetničke fotografije

 

U stvaralačkom procesu, na temelju svojih zamisli, autori su se mogli odlučiti za otkrivanje, istraživanje i prezentaciju stvarnosti, odnosno događanja, prizora  i motiva na festivalu ili uz istraživanje i otkrivanje te stvarnosti i za  otkrivanje svojih, osjećaja, svojih misli, imaginacije, intuicije i vlastite mašte u mediju fotografije, pa su tako mogli sudjelovati sa svojim fotografijama u dvije kategorije fotografija – dokumentarnoj i umjetničkoj.

 

Špoljar Vesna - Slobodni stil 2 - Treća nagrada u kategoriji dokumentarne fotografije
Špoljar Vesna – Slobodni stil 2 – Treća nagrada u kategoriji dokumentarne fotografije

 

U znak posebnog odnosa prema fotoreportaži i  prema portretnoj fotografiji, organizatori festivala i autori  koncepta natječaja su definiranjem posebnih nagrada: Grand prix 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best za najuspješniju fotoreportažu i Trofej Cesta za najuspješniji portret, ovim granama su dali posebno mjesto u okviru natječaja i izložbe. 

 

Pleše Vesna - I ja to mogu - Druga nagrada u kategoriji dokumentarne fotografije
Pleše Vesna – I ja to mogu – Druga nagrada u kategoriji dokumentarne fotografije

 

Portretnu fotografiju se željelo posebno istaknuti i nagraditii  u  čast počasne gošće izložbe Marije Braut  u čijem širokom autorskom  opusu portreti zauzimaju značajno mjesto, među kojima se izdvaja vrlo nadahnuta kolekcija portreta klasika hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

 

 Na natječaj se javilo  31 autor, odnosno autorica  sa  218 fotografija.

 

Stručno  ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, predsjednik;  Nikica Badrov, dopredsjednica Cro Art Photo Cluba, voditeljica Galerije Badrov, članica i Patrik Macek, voditelj tima fotoreportera u agenciji PIXEL MEDIA d.o.o., član,  pregledali su i ocjelili pojedinačno sve prispjele fotografije i za izložbu su odabrali 50 najuspješnijih fotografija od 23 autora.

 

Planinić Ivana - Kao oni - Prva nagrada u kategoriji dokumentarne fotografije
Planinić Ivana – Kao oni – Prva nagrada u kategoriji dokumentarne fotografije

 

Na zaključnoj zajedničkoj sjednici nakon raščlambe formalinih i sadržajnih elemenata svake od odabranih fotografija, ocjenjivačko povjerenstvo jednoglasno je donjelo odluku o nagradama  natječaja Najfotografije 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best i to:

 

Babac Ljubica - Sad ću vam otkriti tajnu - Trofej Cesta
Babac Ljubica – Sad ću vam otkriti tajnu – Trofej Cesta

 

Nagrade za pojedinačne fotografije:U kategoriji dokumentarne fotografije, nagrade su dobili:Prvu nagradu: Ivana Planinić, za fotografiju: Kao oni;Drugu nagradu: Vesna Pleše, za fotografiju: I ja to mogu i Treću nagradu: Vesna Špoljar, za fotografiju:  Slobodni stil 2.

 

U kategoriji umjetničke  fotografije, nagrade su dobili: Prvu nagradu: Andro Galinović, za fotografiju: Jel’ došao?; Drugu nagradu: Julija Domac, za fotografiju:  Još samo časak i Treću nagradu: Neda Rački, za fotografiju:  Čarolija glazbe.

 

Posebne nagrade: Grand prix 18. Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’ Best za najuspješniju fotoreportažu, dobio je Boris Topličanec, za fotografije: Ruža za damu, U zanosu, Otpravnik vlakova. Trofej Cesta za najuspješniji portret, dobila je: Ljubica Babac, za fotografiju: Sad ću vam otkriti tajnu.

 

Topličanec Boris - Otpravnik vlakova - Grand prix
Topličanec Boris – Otpravnik vlakova – Grand prix

 

Topličanec Boris - U zanosu Grand prix
Topličanec Boris – U zanosu Grand prix

 

Topličanec Boris - Ruže za damu - Grand prix
Topličanec Boris – Ruže za damu – Grand prix

 

Ovdje valja spomenuti, one autorice i autore, koji ovaj puta nisu dobili nagrade, ali su nadmašili  ostale svoje kolege i kolegice po broju odabranih fotografija za izložbu, pa time i nominiranih  za nagrade u obje kategorije fotografija, što ih definitivno svrstava  na visoko mjesto uspješnih autora na ovom natječaju i izložbi. To su: Lela Zegnal sa pet nominiranih fotografija, te  Katarina Karakaš Spiroski i Jadranko Markoč sa po četiri  nominirane fotografije.

 

Valja reći i to, da ova izložba čini zanimljivu i  kozistentnu cjelinu iako se fotografije na njoj razlikuju po autorskim izričajima i subjektivnim pritupima mediju. Ističu se nagrađene fotografije, čija se vrijednost posebno ogleda u njihovoj dokumentarnosti, kao i u znalačkom pristupu autora, da se isti prizor, događaj odnosno motiv umjetnički percipira, oblikuje i interpretira.

 

Na izložbi pored ovih fotografija – izloženo je izvan konkurencije  11 fotografija šestorice autorica i autora iz redova organizatora i počasne gošće. Izložene fotografije nakon zatvaranja izložbe biti će uvrštene u stalni fundus organizatora međunarodnog uličnog festivala.

 

Zajedno nagrađeni autori, organizatori i domaćini izložbe (foto. K.Pletikosa)
Zajedno nagrađeni autori, organizatori i domaćini izložbe (foto. K.Pletikosa)

 

Izložba se može pogledati  do 18. srpnja 2014. svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

 

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

počasni predsjednik Fotokluba Zagreb