Zagreb – izložba fotografija: Na sončni strani Alp

racki-radicanin-fotografiaj

 

 

Neda Rački i Zvonko Radičanin, članovi Fotokluba Zagreb, predstavljaju se s 30 fotografija snimljenih u Sloveniji. Ljubitelji fotografije i planina svoja putovanja često usmjere prema Sloveniji kao krajnjem cilju. Izbor fotografija je potpuri iz različitih mjesta i s alpskih vrhova, a motivi su drugačiji od očekivanih razglednica ili prepoznatljivih slovenskih vizura. Svaki kutak ima svoju priču, svaki je korak novo iskustvo, a zabilježeni prizori su neponovljivi. Slovenija se može doživjeti na bezbroj načina i svatko će već na prvi pogled osjetiti da se nalazi u pitomoj, slikovitoj, uređenoj i, nadasve, srdačnoj zemlji. Vođeni vlastitim interesom i intimnim doživljajem pojedinih mjesta, ovom izložbom pokazuju proživljene trenutke „na sončni strani Alp“.

Neda Rački, EFIAP/gold
Fotografijom se aktivno bavi od 2007. godine od kada s uspjehom sudjeluje na nacionalnim i međunarodnim natječajima i salonima u više od 50 zemalja svijeta. Za svoje fotografije osvojila je 93 nagrade i 2 Grand Prixa. Dobitnica je nacionalne godišnje nagrade za fotografiju „Tošo Dabac“ za 2013. godinu. Uz šest samostalnih izložbi u Zagrebu i Rijeci, sudjeluje i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Iako se koristi digitalnim fotoaparatom, svoje fotografsko promišljanje temelji na klasičnoj crno-bijeloj fotografiji. Nakon početnog traženja u fotografskom izričaju, vrlo se brzo iskristalizirao interes za crno-bijelu uličnu fotografiju, a kao odmak od svakodnevnog života i ulične fotografije, svoj objektiv okreće planinama i planinskim pejzažima.

Zvonko Radičanin, EFIAP/gold
Aktivno sudjeluje na nacionalnim i međunarodnim natječajima i salonima od 2009. godine. Potvrdu o vrijednosti svojih fotografija dobio je od onih koji žiriraju na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom FIAP-a stekavši počasno zvanje EFIAP/gold. Njegove fotografije izlagane su na salonima u više od pedeset zemalja svijeta, dobitnik je pedesetak nagrada i priznanja. Imao je četiri samostalne izložbe. Fotografijom bilježi vlastito viđenje stvarnosti, svoju subjektivnu stvarnost koja će učiniti fotografiju zanimljivom. Također, fotografijom želi zabilježiti svakodnevne prizore koji su kompozicijski čisti, često minimalistički jednostavni, a omiljeni motivi i način rada su mu ulična crno-bijela fotografija.