Zagreb – izložba fotografija: MARIO DELIĆ | Impromptu

Otvorenje izložbe “Impromptu” autora Marija Delića održat će se u subotu, 10. veljače 2018. godine, u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 24. veljače 2018. radnim danom od 12 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati.

Extras KHOSROM SHAMI 2

Iako visoke estetizacije prirodnih čarolija kojima svrsishodno pripada, fotografska slika Marija Delića snimana je spontano, bez prethodnih priprema: poziranja, rasvjete, umjetne, izvještačene kompozicije snimljenih i namještene pozicije snimatelja…
Drukčije promišljeno, Mario radeći kao direktor fotografije na brojnim setovima od Hrvatske do Maroka i Sirije, snima ključne trenutke unutar filmskih produkcija onostrano predviđenome scenariju filmske radnje. Prisutan je poput nevidljivoga protagonista koji prisvaja iluziju iluzije filmskih ili mizanscena TV-serija. Zapravo, filmskoj dodaje vlastitu fotografsku opsjenu ili odmake od nje – izdvajajući osobni ključni trenutak unutar filmskoga kadra, a češće izvan i između kadrova i scena gdje protagonisti traže filmu usporednu dimenziju psihološkoga bijega između rituala pripremljenih uloga i glume. To je dočarano slobodno, imaginarno i neusiljeno poput jazz-improvizacija osnovne teme. Često sudionici nisu svjesni fotografske leće, a već su apsorbirani okom, slutnjom i namjerom fotografa. Kako je drugosti – snimljenome – potreban ekran sličnosti u kojem se prepoznaje – tako se reakcija sviđanja ili nesviđanja, intenzivnoga uživljavanja ili ravnodušnosti, kamerom zabilježene drugosti odražava u fotografiji i fotografu, akteru te naposljetku promatraču. On se u njoj također možebitno prepoznaje ili ovisno odrazu i djelovanju sugestije, tek naslućuje, nazire. Svaka akcija budi određenu reakciju….

( iz predgovora, Željko Marciuš)

Više…

ITSI BITSI OC WITH ACTORS 2

O autoru

Mario Delić (1971., Zagreb) fotografijom se počinje baviti kasnih osamdesetih. Od tada do današnjih dana izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, a u Galeriji SC predstavio se 2005. izložbom I212NYC. Unatoč pozivu filmskoga i TV-snimatelja vezanom za pokretne slike, fotografija ostaje intimnim poljem istraživanja svijeta što ga okružuje, a čovjek i njegovo određenje u prostoru stalni su motivi njegovih radova. Direktor je fotografije triju igranih filmova, dvanaest serijala, dvadeset i tri dokumentarna filma te niza inih filmskih i videoformi. Za rad na dokumentarnom filmu Calling The Ghosts, u produkciji Bowery Productionsa iz SAD-a, dijeli nagradu Emmy (Outstanding Investigative Special) 1998. Za serijal Ana albi dalili – Layla Mourad story, nagrađen je 2009. kao direktor fotografije nagradom Best Picture Award EBU-a (Egyptian Broadcast Uniona). Aktivan je i kao redatelj glazbenih spotova te autor putopisnih (Croatia Airlines In-Flight Magazin) i proznih tekstova (Zarez). Aktivan je član HFS-a (Udruge hrvatskih filmskih snimatelja), HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika), HZSU-a (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika) i DCS-a (Digital Cinema Societyja).