Zagreb – izložba fotografija: Mirjana Porupski – Labuđe jezero

Izložba fotografija “Labuđe jezero” Mirjane Porupski, članice Fotokluba Zagreb, priređena je i postavljena u organizaciji Osnovne škole Jabukovac (Zagreb, Jabukovac 30) u izložbenom prostoru Škole, a otvorenje će se održati u srijedu, 12. travnja 2017. godine, u 19 sati. Izložba se može razgledati do 12. svibnja 2017. godine svakog radnog dana, odnosno u vrijeme rada Škole.

O izložbi

Osnovna značajka izložbe je posebnost njene tematike i njezina postava te načina autoričinog fotografskog pristupa i postupka. Glavni i jedini motivi na fotografijama su labudovi sa zagrebačkih jezera – Savice, Bundeka i Jaruna, prikazani pojedinačno ili u skupini. Valja reći da su labudovi česti cilj i svrha autoričinih izleta, traganja i istraživanja, pa su tako prizori i motivi s ovih jezera najčešći predmet fotografija u njezinu širokom stvaralačkom opusu.

Po svojoj primarnoj vokaciji Mirjana Porupski je biologinja i pedagoginja, pa je tako svojim djelovanjem službeno i osobno vezana uz prirodu i fotografiju koju često upotrebljava i kao pomoćno sredstvo u nastavi. Ujedno, u fotografskom radu s učenicima bilježi razne teme i motive iz svijeta prirode, prenoseći na njih svoja bogata znanja i iskustva. Međutim, autorica fotografiju istovremeno primjenjuje i mnogo šire, primjerice, u svome djelovanju u Fotoklubu Zagreb i kao sredstvo svog umjetničkog izražavanja, čime ispovijeda svoju ars poetiku kako u domeni dokumentarne, informativne i obrazovne, tako i u domeni umjetničke, odnosno izražajne fotografije. Njezine fotografije nisu samo dokumentarne bilješke i informacija o nekom motivu ili prizoru iz svijeta prirode, već i kreativni uradak, odnosno one su i rezultat njezina umjetničkog stvaralačkog čina. One su s likovno-estetskog stajališta lijepe, bajkovite i skladne, baš kao što su i lijepi njezini labudovi, koje ona tako zanosno prati, istražuje i bilježi. Suštinska vrijednost njezinih fotografija zapravo leži u njihovoj potpunosti, te u simbiozi autoričine likovne kulture, stvaralačkog osjećaja i zaljubljenosti u prirodu. Istina je načelo njezina fotografskog stvaralaštva. Istina kao ljepota. Odnosno, zbilja i ljepota prirode, te suptilna osjećajnost i posebna sposobnost opažanja autorice, kao i njezina etičnost i kreativnost bilježenja opaženog.

Mirjana Porupski ima nepogrešiv osjećaj za kompoziciju, za raspored glavnog i sporednog kao i za prefinjenu atmosferu i koloristički senzibilitet. Svaki je detalj upravo ondje gdje mora biti, bez obzira je li riječ o intuitivno ili promišljeno snimljenom prizoru ili motivu, pa tako promatrač ima osjećaj kao da promatra insceniranu sliku. U svom stvaralačkom činu autorica se koristi različitim tehničkim i idejnim pristupima i postupcima. Tehnički vidik uvijek je podređen promišljenoj sadržajnoj i likovnoj zamisli. Valja reći da umjetnička intonacija njezinih fotografija ne umanjuje njihovu dokumentarnu vrijednost. Baš suprotno: ona ih oplemenjuje i čini dokumentarnost njezinih fotografija vrjednijom i posebnom. Istaknuti američki fotograf Ansel Adams gajio je najveće poštovanje za fotografsku sliku koja je nastala tijekom snimanja. Inzistirao je da fotografija bude što neposrednija, jasnija i potpunija. Svoje fotografije snimljene u prirodi često je nazivao „interpretacijom prirodnih prizora“. Upravo u ovom fotografu Mirjana Porupski je pronašla svoj najveći uzor, a u njegovim djelima svoju stalnu stvaralačku inspiraciju.

Labud je ptica o kojoj govore mnoge legende i mitovi. Kako u ljudskom predanju, tako i u pisanoj riječi labud ima razna stvarna, nadnaravna, odnosno nadprirodna i simbolička značenja. Labudovi su oduvijek nadahnjivali mnoge umjetnike, kompozitore i pisce koji su često stvarali svoja djela s pomoću likova iz davne i novije kulturne prošlosti. Spomenut ću samo neke. Michelangelo Buonarroti, renesansni slikar, kipar, arhitekt i pjesnik stvorio je poznato likovno djelo „Leda i labud“ prema antičkoj mitologiji o Zeusu i lijepoj Ledi. Hans Christian Andersen, svjetski poznat danski pisac bajki, napisao je, među ostalim, i bajku „Ružno pače“, koja je poslužila kao nadahnuće mnogim umjetnicima za stvaranje mnogih kazališnih komada, baletnih predstava, filmova i likovnih djela. Francuski skadatelj Camille Saint-Saëns napisao je kompoziciju „Labud“ za opus „Karneval životinja“, a Petar Iljič Čajkovski, glasoviti ruski skladatelj napisao je glazbu za popularni i svjetski poznati balet „Labuđe jezero“, čiji je naslov Mirjana Porupski posudila za naslov ove svoje izložbe.

O autorici:

Mirjana Porupski rođena je 1959. u Valpovu. Osnovnu školu završila je u Osijeku, a gimnaziju u Zagrebu. Diplomirala je na PMF-u odsjek Biologija u Zagrebu. Radi u Osnovnoj školi Jabukovac – Zagreb kao učitelj biologije i kemije. Članica je Fotokluba Zagreb od 2007. godine. Organizatori i priređivači: Osnovna škola Jabukovac – Zagreb, ravnateljica: Romana Šimunić Cvrtila, prof; uvodni tekst u katalogu: Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP; lektorica: Senija Badić, prof; izbor fotografija i postav izložbe: Čedomil Gros, EFIAP i Mirjana Porupski, prof; dizajn kataloga: Davor Curić, AFIAP.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb