Zagreb – izložba fotografija: Marko Ercegović – “Slobodno mjesto’’

U zagrebačkoj Galeriji Kaj, Ilica 34, od 11. svibnja do 1. lipnja MARKO ERCEGOVIĆ predstavit će se serijom fotografija ‘’Slobodno mjesto’’ – snimljenom između 2008. i 2012. godine.

 

MARKO ERCEGOVIĆ predstavnik je mlađe fotografske generacije. Rođen 1975. u Dubrovniku. Diplomirao je na Odsjeku snimanja na ADU Zagreb. Bavi se videom i fotografijom. Živi i radi u Dubrovniku i Zagrebu.

Iz predgovora katalogu autorice SANDRE KRIŽIĆ ROBAN:
”Ercegović se u mnogim prizorima trudi postići dojam kao da je fotografija izrezana iz nekog ‘dokumenta’, kako sam kaže, fokusirajući se na odabrana mjesta i njihove osobitosti koje nije moguće zamijetiti iz drugog kuta. Ritam sjena i poneko očekivano svjetlo, poput onog zelenkastog što prodire kroz okomite proreze zavjesa jednog ureda u prizemlju, ili nadnaravno narančastog što se zaustavlja na granici podzemnog prolaza i stepenica na kojima prevladava sivilo svakodnevice, u potpunosti zaokupljaju srednje planove fotografija. (…)”

”Slobodna mjesta su metafore mogućnosti do kojih se ne dolazi, jer nas priječi ograda, jer je kasno popodnevno sunce prejako, jer je pučina u daljini pretamno plava i vrijeme je za odlazak. U zasjenjenim procijepima hodnika i pomalo zastrašujućim odrazima koje na pročelju zgrade ostavlja osvjetljeno stablo ne nailazimo na šansu za priče. Nema govora o prostoru iza, pored, ni ispred, nema mjesta za pripovijesti, kako se činilo na prvi pogled. Svjesni smo brzine događanja koja je mnogima omogućila oslobađanje, dok ostajemo podređeni zkonima svjetla koje osvjetljava prostor i vrijeme. Zahvaljujući njemu sposobni smo zamijetiti trajanje kao možda jedinu ‘konkretnu’ odrednicu Ercegovićevih slobodnih mjesta.”