Zagreb – izložba fotografija: Laura Zorko – Linije

U prostorijama predvorja galerije „Vladimir Filakovac“ Kulturnog centra u zagrebačkoj Dubravi u ponedjeljak 2. prosinca navečer otvorena je izložba fotografija mlade zagrebačke umjetnice Laure Zorko pod nazivom “Linije”. Fotografije se mogu razgledati do 31. prosinca.

Laura Zorko sa organizatorima izlo_be

Pored velikog broja autoričinih prijatelja i kolega te brojnih posjetitelja, izložbu su posjetili i mnogi učenici i profesori Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na kojoj je ove godine maturirala i autorica izložbe i stekla zanimanje – fotografske dizajnerice

Riječ je o njenoj drugoj samostalnoj izložbi, koja je uslijedila veoma brzo, nakon njene debitantske izložbe fotografija aktova, simetrija i morskih životinja simboličnoga naziva „3“, koju je priredila u knjižnici Vladimira Nazora u Španskom u listopadu ove godine.

Tema je akt fotografija, odnosno fotografija golog ljudskog tijela, najteža i ujedno najljepša fotografska disciplina. Golo ljudsko tijelodoživljeno kroz raznolike percepcije i interpretacije u povijesti likovnih umjetnosti, uključujući i fotografiju, pojavljuje se kao jedna od značajnih tema u umjetničkim djelima mnogih umjetnika.

Riječ je o fotografijama koje su nastale protekle školske godine (2012-2013) tijekom njenih priprema i izrade maturalnog rada u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Za ovu izložbu autorica je izabrala samo 15 od mnoštva fotografija nastalih u tih skoro godinu dana neumornog rada, istraživanja i ekspermentiranja.

U razlikovanju različitih pristupa u fotografskom stvaralaštvu obično se  povlači crta između sadržaja i interpretacije, odnosno  –  između sadržaja i forme. Laura se opredijelila  za primat ovog drugog, što zapravo naslućujemo  već u samom nazivu izložbe. Tako u  stvaranju fotografija za nju nije bitan sadržaj fotografije. Za nju je bitna konstitucija fotografije, oblikovanje prizora, odabrana vizura, razna svjetlosna rješenja i najzad kompozicija fotografske slike.

Detalj sa otvaranja izlo-be 2

Valja reći i to da je u stvaranju ovih fotografija  Laura uz svoju zavidnu maštu, svoj talent i intuiciju vješto primijenila stečena znanja iz fotografije i oblikovanja tijekom školovanja na  Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna.  Posebnu pozornost posvetila je dizajnu. Vještim modeliranjem golog ljudskog tijela, svjetlosnim snopovima i redukcijom elemenata fotografske slike na geometrijske oblike i linije dobila je zadivljujuće kontraste na rubovima svjetlosti koji posebno jačaju kompoziciju i time privlače pogled promatrača.

Držeći se pravila “manje je više” (Ludwig Mies van der Rohe, 1886.-1969.) Laura se odmakla od uobičajenog percipiranja i interpretiranja muškog, posebice ženskog akta u kojima često prevladavaju erotizam i senzacionalizam.

Iako se njezine fotografije kreću u okvirima figurativnog one pored estetskih i tehničkih vrijednosti, kojima inače daje primat,  posjeduju i treću dimenziju – skriveni metaforički simbolizam pa se tako u njima krije mnogo više od toga što je oku vidljivo. To otkrivamo tek pošto se oslobodimo predrasuda i ograda, kada odbacimo sve stereotipe i senzacionalizam i potpuno se otvorimo pogledu oka, slobodi kreativnog duha i srca mlade autorice, koja je slobodom stvaralaštva, upornim radom, učenjem i eksperimentiranjem dostojanstveno ušla u svijet umjetničke fotografije.

I na kraju, poželimo Lauri Zorko još puno kreativnog duha, dobro svjetlo i zavidne rezultate, koji će biti vrijedni i korisni ne samo njoj već i svijetu fotografije i umjetnosti. 

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Detalj sa otvaranja izlo_be

 

Laura Zorko – autobiografske zabilješke

Rođena sam 13.09.1994. u Zagrebu. Završila sam OŠ Ante Kovačić u Španskom (2009.) i Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna – fotoodjel u Zagrebu (2013.). Po struci sam fotografski dizajner. Ljubav prema fotografiji naslijedila sam od mame, stoga sam se fotografijom počela baviti već u osnovnoj školi, a ozbiljnije razmišljati i učiti o fotografiji pred upis u prvi razred srednje škole. Ponukana savjetima i podukom ujaka Kreše, grafičkog dizajnera, shvatila sam da je kvalitetna fotografija rezultat dobrog poznavanja cijelog procesa stvaranja fotografije od fotografiranja do oblikovanja u Photoshopu.

Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna za mene je posebna škola i te četiri godine provedene u njoj smatram najljepšim godinama svoga života. Pamtit ću je po izvrsnom nastavnom programu, odličnim profesorima i nastavnicima, prijateljima  i kolegama, a posebno  po znanju koje sam tamo stekla. U školi sam pored stjecanja znanja za buduće zanimanje dobila još nešto – ljubav prema umjetnosti, koju su u meni pobudili profesori Danijela Lušin i Vladimir Šimunić uputivši me u umjetničku fotografiju i potičući da svoje fotografije šaljem na razne natječaje i izložbe. Bila sam ponosna kada sam prošla na natječaju i kada su mi fotografije bile izložene na izložbama fotografije.

Po prirodi sam znatiželjna, volim kreativnu slobodu, volim sve fotografske žanrove i pravce, volim istaživati i ekspementirati, maštati i stvarati  fotografije realne stvarnosti, ali  i nadrealne i apstrakne. Bavim se i reporterskom  fotografijom pa trenutno fotografiram amatersku košarkašku ligu, ali se ne vidim kao sportski fotograf ili reporter. Uživam raditi u studiju i modelirati svjetlo, tako da bih voljela raditi studijsku fotografiju.

Svoju ljubav prema studijskoj fotografiji i modeliranju svjetlom pokazujem na ovoj izložbi. Ona je rezultat ne samo moga rada, već i kreativnog tima sastavljenog od mojih kolegica, kolega i prijatelja.

Shvatila sam da su fotografija i dizajn moja profesija, ali i fotografska umjetnost putem koje se mogu kreativno izraziti.  Želim upisati Likovnu akademiju – nastavnički smjer, a želja mi je raditi i u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna jer je to stvarno jedinstveno mjesto – stvoreno za fotografsku struku, likovno oblikovanje, kreativni rad i umjetničko usavršavanje.                                                                                                

 Laura Zorko

Linije 1 Linije 5. jpg Linije 2