Zagreb – izložba fotografija: Ksenija Župan “MASKE vs. MASKIRANI”

Otvorenje izložbe fotografija Ksenije Župan "Maske vs. maskirani" bit će u petak, 1. veljače 2013. godine u LP Caffe-u, Račkoga 11, Zagreb, s početkom u 19 sati. Izložba će biti otvorena do 21. veljače 2013. godine.

MASKE vs. MASKIRANI

Maske, krinke ili obrazine koristimo da prikriju naš stvarni lik – lice, glavu ili cijelo tijelo i tako nam omoguće da privremeno postanemo drugačiji, zabavniji, opušteniji, da izazovemo strahopoštovanje, užas ili smijeh ili da jednostavno budemo onakvi kakvi bismo željeli biti ali nam to svakodnevnica ne dopušta.
Svojim opusom od 16 digitalnih fotografija u boji, Ksenija Župan nas vodi tragom svojih putovanja na kojima ne štedi trud i vrijeme koristeći svaku priliku da svojim znatiželjnim okom zapazi i kamerom ovjekovječi pažljivo odabrane motive maski i maskiranih, teme ove izložbe.
Na autorskim fotografijama prikazane su religiozne maske drevnih civilizacija: kultne obredne maske Perua; tibetanska maska od kornjačinog oklopa koja se koristila u ritualnim plesovima u čast Jamantake, Uništavača Gospodara Smrti; tradicionalne tibetanske Lhama maske iz opere; tibetanske maske koje služe kao pokrivala za glavu ženama pri nereligioznim ceremonijama te svjetski poznate tradicionalne venecijanske krinke.
Drugi dio izložbe posvećen je ljudima diljem svijeta kojima su maske i maskiranje osim zabave svakodnevni posao.
Ksenija Župan putujući zamjećuje zanimljive maskirane osobe, svojim aparatom bilježi i spretno usklađuje detalje. Fotografira ih u neobičnim i jedinstvenim trenutcima, često u stanci između dviju predstava.
Tako nam autorica prikazuje maskirani par na Dvortsovaya trgu ispred muzeja Ermitage u St. Petersburgu kako u društvu turista traže mjesto na kojem će ovjekovječiti taj trenutak. Klaunove koji se odmaraju na klupi pored umorne prolaznice Ksenija Župan je snimila na Plaza de Armas u Cuscu; ogladnjelog dječaka sa sendvičem i grimasu drugog dok čekaju nastavak probe za dan državnosti u Barrancu, te ulične performere u Varaždinu, Krakowu, Le Mansu…
Širina interesa, razigranost mašte i tehnička vještina povezana s iskustvom karakterizira izložene fotografije autorice Ksenije Župan.
Ova izložba potiče na kreativnost njenih posjetitelja i pokreće ih da se i oni priključe jednoj od šarenih i šaljivih karnevalskih povorki. Da se u ovim danima maškara i poklada zabave i oplemene, i da, poput Rukavačkih zvončara, uz zaigrane i živopisne maske, slave i navijeste dolazak željno očekivanog proljeća.

Milica Gomzi

ksenija-zupan