Zagreb – izložba fotografija: Ksenija Župan – “Golubovi i ljudi”

Izložba fotografija Ksenije Župan "Golubovi i ljudi" biti će otvorena u 19 sati u petak, 20. travnja 2012. godine u LP Caffe-u, Račkoga 11, Zagreb..

Izložba fotografija Ksenije Župan “Golubovi i ljudi” biti će otvorena u 19 sati u petak, 20. travnja 2012. godine u LP Caffe-u, Račkoga 11, Zagreb.

 

Fotografije Ksenije Župan svjedoče o tome da je golubovima mjesto u gradovima, među ljudima, tu pokraj nas.

Crno- bijelim, pažljivo odabranim motivima , fotografije nas potiču da zastanemo na časak i zapazimo te sveprisutne ptice koje srećemo na gradskim ulicama, trgovima i parkovima.

Okom Ksenijine kamere obični gradski golubovi koje često više ni ne primjećujemo, postaju raznolike, dostojanstvene i pomalo mistične ptice. One biraju društvo osamljenih, dijele obrok s gradskom sirotinjom, sporazumijevaju se sa strancima, s djedom zabavljaju unučića.

Kipiću djevojčice stvaraju dodatni, živi ukras. Otkrivaju arhitektonske detalje, zakutke parka, ljude u dokolici…
Diskretnim dodavanjem ciglaste boje u pozadini izrazitija postaje njihova golubje-siva, a ptice pitomije i osobnije. Svojim mudrim pogledom, raširenim krilima i dostojanstvenim držanjem tmini podrumskih prozora i zalogaju iz siromaške vrećice oni pružaju lepršavu nadu. I blagu zaigranost.

Ptice zaustavljene u prostoru i vremenu čak gube konkretni oblik i samo su svjetlo-tamni obris, dodir anđela, poruka voljenog, ljudske misli… Pažljivom gledatelju otkrit će se i druge tajne.
Možda ćemo u kojem golubu ili u prizoru iz gradskog života nakon izložbe prepoznati nešto od onoga što nam je svojim umjetničkim fotografijama htjela dočarati Ksenija Župan.

Odbačeni kruh
Siromah dijeli
S golubovima

Milica Gomzi