Zagreb – izložba fotografija: KSENIJA ŽALKULA | Percepcije

U ponedjeljak 27. svibnja u Knjižnici Tina Ujevića, Vukovarska 14, otvorena je izložba fotografija Percepcije. Riječ je o fotografijama koje je autorica Ksenija Žakula odabrala kao svojevrstan presjek svoje ljubavi prema mediju fotografije, koji koristi u svakodnevnom kreativnom amaterskom radu.

Kao što se percepcije ili opažanja tumače kao “subjektivni odrazi objektivne stvarnosti”, tako su i autoričine fotografije prikaz njezina pogleda na svijet i zamjećivanja (često estetskih) detalja u svakodnevnim situacijama koje se odvijaju na gradskim ulicama, u rascvjetalim krošnjama proljetnih stabala ili zelenim oazama grada u kojima često pronalazi inspiraciju. Upravo takve trenutke i refleksije na ponekad sasvim uobičajene prizore, koji nam u jurnjavi gradskoga života (pre)često promaknu i ostaju neopaženi, autorica želi predstaviti publici, slučajnim prolaznicima, podsjećajući ih da zastanu na tren i primijete one male, jednostavne, a opet tako svakodnevno nesvakodnevne detalje svijeta koji nas okružuje.

Ksenija Žakula amaterski se bavi fotografijom kao medijem u kojemu pronalazi kreativnu inspiraciju, uz poseban naglasak na umjetničku, pejzažnu, uličnu i crno-bijelu fotografiju, a česta “meta” njezina objektiva upravo su ulice i parkovi rodnoga grada Zagreba. Izložbom Percepcije prvi se put predstavlja javnosti.

Izložbom se ujedno obilježava nadolazeći Dan grada Zagreba, a ostaje otvorena do 15. lipnja 2019.