Zagreb – izložba fotografija: Krešimir Pletikosa – “Paris, je t’aime”

“Ako je čovjek bio te sreće i živio u Parizu kao mlad,
 onda bilo kuda krenuo tijekom života on će biti sa njim,
 jer Pariz je pokretni praznik”.

Ernest Hemingway, “A Moveable Feast” (Pokretni praznik)

Kulturni centar Narodnog sveučilišta Dubrava u suradnji sa Fotografskom udrugom Fotogard iz Zagreba, organizator je prve samostalne izložbe fotografija Krešimira Pletikose, poznatog zagrebačkog fotografa, mentora fotografije u  Otvorenom učilištu Algebra i predsjednika  Fotografske udruge Fotogard  iz Zagreba.

Izložba  nosi naziv “Paris, je t’aime” i postavljena je u predvorju Galerije Vladimir Filakovac u Kulturnom centru Dubrava, a biti će otvorena u ponedjeljak  5. svibnja u 19 sati.

Iako Krešimir Pletikosa nije imao tu sreću da živi  u Parizu, kao što ju je imao Hemingway, ali bio je u njemu kraće vrijeme, što je bilo dovoljno, da ga, kao i Hemingway, nosi u sebi i sa sobom kao pokretni praznik. Krešo je samo dva puta bio u Parizu, prvi put u proljeće  1996, a drugi put krajem 2012, zaljubio se u njega, pa je tako u dugim šetnjama sa fotoaparatom u ruci, snimao sve što mu se zanimljivog i posebnog našlo na putu,  kada su nastale   ove fotografije  izložene na izložbi.

Šetnja  Parizom je šetnja kroz vrijeme. Široke i duge avenije, parkovi, mostovi, svaka ulica, svaki kamen govore svoju priču o sebi i ljudima koji su stvarali njegovu povijest i sadašnjost.  Ljepota i šarm njegovih širokih perivoja, avenije Champs-Élysées, katedrale Notre Dame iz XIII. stoljeća, bazilike Basilique du Sacré-Coeur, Louvrea, najpoznatijeg umjetničkog muzeja svijeta, Eiffelovog tornja, prepoznatljivog simbola Pariza, trijumfalnih vrata, Arc de Triomphe, raskošnog Versaillesa, razdraganog Disneylanda i drugih povijesnih i znamenitih mjesta  svakodnevno dovode u Pariz tisuće turista, putnika namjernika i posjetitelja iz cijelog svijeta.

O tome Pletikosa kaže: “Definitivno će na svakoga Pariz ostaviti dojam svojom poviješću, koja kao da je i dalje tu, iza svakog ugla, samo čeka da se pokaže. I ispriča nam priču koju je već tisuću puta ispričana. Naš korak šetnjom Parizom diktira rijeka Sena, koja sa brojnim mostovima povezuje gradske znamenitosti lijeve i desne obale.  Na svakom se djelu  poznatih i manje poznatih ambijenata Pariza osjeća taj bajkoviti duh prošlosti, bilo da obilazimo Sainte-Chapelle, penjemo se prema vrhu tornja Notre Dame ili se spuštamo u utrobu Pantheona. Pa čak i kad koračamo nekom od uličica Montmartrea ili se divimo pogledu ispred crkve Sacré-Coeur, ili samo poželimo odmoriti umorne noge na nekoj klupici u Luxembourškom parku i uživati u prirodi… “.

Mnogi umjetnici, pisci, pjesnici, glazbenici iz cijelog svijeta su u Parizu, na Montmartreu ili Montparnasseu tražili i našli sebe, svoju umjetničku inspiraciju i ispunjenje svojih snova: Pablo Picasso, Georges Braque, Marc Chagall, Vasilij Kandinski, Amedeo Modigliani, Auguste Rodin, Jean Cocteau, Ernest Hemingway, Ezra Pound, Gertrude Stein, Francis Scott Fitzgerald, Sylvia Beach, James Joyce, Max Eastman, Louis Aragon, André Breton, Henry Miller, Heinrich Heine, Rainer Maria Rilke, Oscar Wilde, Ady Endre, Vladimir Majakovski, Jacques Prevert… I hrvatski pisci i umjetnici su pisali i stvarali u Parizu: August Šenoa, Eugen Kumičić, Antun Gustav Matoš, Tin Ujević, Drago Ivanišević, Josip Račić, Leo Junek, Slavko Kopač, Virgilije Nevjestić, Milivoj Uzelac, Juraj Plančić, Julije Knifer i mnogi drugi.

Posebno valja znamenite fotografe koji su stvarali u Parizu: André Kertész, François Kollar, Robert Capa, Emeric Fehér, Brassaï, Julia Bathory, Man Ray, Bill Brandt, Germaine Krull,  Lucien Aigner , Eugene Atget, Paul Strand i mnogi drugi.

Krešimir Pletikosa je za vrijeme svog drugog boravka u Parizu napravio na stotine snimaka od kojih je za ovu izabrao i uobličio u zanimljive narativne fotografije – samo četrdeset, odnosno toliko, koliko mu je izložbeni prostor dozvoljavao.  Ovim fotografijama na njemu svojstven stvaralački način prikazuje svoje doživljaje različitih dijelova, mjesta i razdoblja iz života Pariza.

Pletikosa je prije svega fotograf trenutka, snažne intuicije, sposoban za brzu identifikaciju odabranog motiva, prizora ili događaja i istovremeno vješt i uspješan skladadelj likovnih elemenata u fotografskoj slici. Otuda njegove fotografije koje u sebi prije svega sadrže čar i magičnost dokumentarnog, posjeduju i visoke estetske vrijednosti, što ih čini posebnim i privlačnim.

Gledajući njegove fotografije vraćamo se mislima na Hemingwaya, koji je jednom prigodom rekao, da često puta  mnogi od nas maštamo i čeznemo za onim vremenima koje nismo ni doživjeli.  Pa možda će netko od nas isto tako reći – nekad je bilo ljepše, bogatije i romantičnije nego što je danas. Možda Krešo  Pletikosa, stvarajući i izlažući ove fotografije bajkovitog Pariza nije imao tu namjeru, ali svakako je uspio pokazati svoje doživljanje i svoje intrepretacije Pariza, koji je ostavio tako dubog trag u njegom srcu i njegovoj duši.

Izložba se može pogledati svakog dana do 19 sati do 20. svibnja!

 

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

K.Pletikosa-Pariz_009

K.Pletikosa-Pariz_008

K.Pletikosa-Pariz_007

K.Pletikosa-Pariz_006

K.Pletikosa-Pariz_010

K.Petikosa-Pariz_003

K.Pletikosa-Pariz_005

K.Pletikosa-Pariz_004

K.Pletikosa-Pariz_002

K.Pletikosa-Pariz_001