Zagreb – izložba fotografija: Josip Biondić – IZ MOJE PERSPEKTIVE

pozivnica-josip-biondic

 

Mladi zagrebački autor Josip Biondić otvara u petak, 28. listopada 2016. godine, svoju prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom IZ MOJE PERSPEKTIVE.

Izložba se održava u galeriji LP Caffe bar, Račkoga 11 u Zagrebu. Otvorenje će se održati u petak, 28. listopada 2016., u 19 sati. Fotografije se mogu pogledati do 17. studenog 2016. godine. Organizator je izložbe Udruga Fijaker.

Često se pretpostavlja da za fotografski prikaz vrijede ista pravila kao i za način na koji funkcionira naše oko dok promatramo svijet , ali to ne mora biti uvijek tako. Koliko se realan događaj i onaj koji prenosi fotoaparat mogu razlikovati, pokazuje ova izložba fotografija Josipa Biondića. Njegov fotoaparat bilježi „iskrivljeno“ vrijeme i prostor tako da se svakodnevne urbane scene grada čine kao dio neke drugačije realnosti.

Autor u urbanom okruženju zapisuje slijed diskretnih trenutaka dok se kamera istovremeno kreće kroz prostor. Tako stvara zapis realnosti koji izlazi iz područja prirodne percepcije, pri čemu se ljudi i prostor dezintegriraju.
Osnovna kompozicija je predefinirana pažljivim odabirom scene prije pritiska okidača, ali sam pokret, uključen u proces stvaranja fotografije, stvara neponovljiv efekt raščlambe figura i objekata. Pri tome se boja oslobađa, a oblici koje poznajemo se rastvaraju do granice nepredmetnog.
Autor se svojim procesom stvaranja referira na impresionistički način stvaranja u slikarstvu koji je započeo eru subjektivističkog pristupa pri čemu nije više bilo primarno prikazati nešto iluzionistički, već sam postupak: nije toliko bitno što, već kako.

Impresionisti su bili svjesni promjena s obzirom na kut promatranja i doba dana: tako je Claude Monet smionim potezima kista, direktno u prirodi, bilježio igru svjetla i boja, u trenutku dok se odbija od predmeta.

Dezintegracija prostora slike, na fotografijama Josipa Biondića, ide u smjeru promišljanja na sličan način, ali u drugom mediju i drugačijim tehničkim postupkom. Na površini slike zbog pokreta nastaju žustri i šaroliki potezi – slični kistu – koji sceni daju svjetlucavost i stavljaju energiju boja u prvi plan.

To naglašava slojevitost kratkog vremenskog trenutka koji je zabilježen, ali nas i podsjeća na promjenjivost i nestalnost modernog života. (tekst iz kataloga izložbe: Darija Tripalo)

Josip Biondić bavi se fotografijom od 2009. godine. Educirao se u području fotografije u okviru edukativnih programa zagrebačke Škole fotografije Fotonaut te je sudjelovao u nekoliko grupnih izložbi (Fotonaut 2015., Fotonaut 2016., 6. Salon Minijature 2016.). Trenutan rad u fotografiji podcrtava njegov primaran interes za eksperimentalan pristup u mediju fotografije.

 

josip-biondic_iz-moje-perspektive-6

josip-biondic_iz-moje-perspektive-3