Zagreb – izložba fotografija: János Eifert

Fotoklub Zagreb, Ilica 29/3. Otvorenje izložbe 29. siječanja 2013. u 19.30, izložba ostaje otvorena do 11. veljače 2013. godine.

János Eifert autor je osebujnog i specifičnog senzibiliteta. Karijeru je započeo 1960. godine kao profesionalni plesač, a fotografijom se započeo baviti 1968. godine kad je odlučio fotografirati inozemnu turneju plesne grupe Honvéd u kojoj je nastupao. Aktivno se bavio plesom sve do 1977. godine kad je krenuo s fotografskom karijerom, stoga ne treba čuditi da mu je ljudsko tijelo omiljen motiv kojeg često nalazimo u njegovim radovima, a plesno iskustvo zrcali se u načinu na koji ga prenosi na fotografiju, uvijek u pokretu, uvijek aktivno. To duboko razumijevanje dinamike kretanja transformira njegove fotografije u životne forme koje ponekad prelaze u cijele sekvence kroz koje autor analizira svjetlo, sjenu, prostor i pokret, šireći granice stvaralačkog izričaja kroz eksperimente s različitim načinima izražavanja.

János Eifert održao je 160 samostalnih izložbi, sudjelovao u 650 skupnih izložbi i dobitnik je 168 nagrada. Objavljuje fotografije u različitim magazinima, knjigama i stručnim publikacijama, kako tiskanim tako i elektroničkim. Njegove su fotografije česti scenografski elementi na filmu i u TV emisijama, a koriste se i kao kulise u kazališnim i plesnim predstavama. Aktivni je predavač i voditelj mnogih fotografskih radionica. Rođen je 8 svibnja 1943. godine u Hódmezövásárhely u Mađarskoj, a živi i radi u Budimpešti.

Web stranica: http://www.eifert.hu