Zagreb – izložba fotografija: IVICA BOTA | Put sv. Jakova – Camino de Santiago

Ivica Bota (67) umirovljeni je inženjer građevinarstva i živi s obitelji u Splitu. Hodočastio je u Santiago de Compostelu na grob apostola Jakova i propješačio gotovo 900 km. Hodočašće sv. Jakovu je staro preko 1100 godina a polazi se iz raznih pravaca koji su se razvili kroz stoljeća. Ivica je hodao francuski put koji polazi iz gradića Saint Jean Pied de Port u Francuskoj, preko Pirineja ulazi u Španjolsku i kroz Navaru, Burgos i Leon vodi do Galicije, do Santiago de Compostele. Također, nastavio je do plaže u Finisterre gdje tradicionalno završava hodočašće pronalaskom svoje Jakobove kapice, školjke koja je po legendi dobila ime upravo po sv. Jakovu. Taj francuski put sv. Jakova Vijeće Evrope je 1987.god proglasilo „Glavnom ulicom Evrope”, a UNESCO ga je 1993. god proglasio svjetskom kulturnom baštinom.

Prema legendi sv. Jakov je pomagao Španjolcima u borbama protiv Maura te su ga Španjolci uzeli za svoga sveca zaštitnika. Kada njegov blagdan padne u nedjelju onda je za Španjolsku ta cijela godina jubilarna Jakovljeva godina.
Izložba donosi 40 fotografija s Puta sv. Jakova jer je Ivica Bota taj Put hodao 40 dana poštujući sve ono što se u Bibliji navodi pod brojem 40. Njegove fotografije prate Put. Prvih 20 fotografija daju prikaz jednog dana na Putu, od duge jutarnje sjene kada hodočasnik kreće na Put, krajolika, hoda i odmora do zajedničke večere s drugim hodočasnicima. Ostalih 20 fotografija su izbor zanimljivih i značajnijih mjesta do dolaska u Santiago i završetka Puta u Finisterri. Fotografije daju plastičan prikaz događaja Puta, a kratki tekstovi uz fotografije dovode posjetitelja u mogućnost izravnog uvida u tijek života na Putu. Također, na izložbi je postavljen i video s ostalim fotografijama i kratkim video zapisima s Puta.