Split – izložba fotografija: Ivan Posavec – HORIZONTI / DOLJE TVRDO, GORE VISOKO

posavec-fotografija

Galerija umjetnina ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe

IVAN POSAVEC
HORIZONTI / DOLJE TVRDO, GORE VISOKO
u četvrtak, 8. rujna 2016. u 20 sati

kustosica: Iris Slade

Za sve svoje fotografije, bez obzira na povod, Ivan Posavec kaže da su dnevnički zapisi. Naročito bremenite amalgamom različitih poticaja i čuvstava upravo su panoramske fotografije snimljene FT-2 kamerom. Četrnaest odabranih crno-bijelih snimaka nastalih u periodu 2000.-2011., na printevima formata 90 x 360 cm, izloženo je u Galeriji umjetnina pod zajedničkim, Posavčevim nazivom, Horizonti / Dolje tvrdo, gore visoko.
Većina izloženih radova predstavlja zagrebačke motive, od strogog centra do rubnih područja grada. Pored toga, izložene su dvije panorame ravničarskog i šumovitog krajolika iz Dužice, panorama snimljena u Šibeniku te na splitskim Bačvicama.
Horizont je mjera i granica prostora koji Posavca zanima. A u tom prostoru čovjek je redovito prisutan, bilo da je slučajno zatečen ili se “otjelovljuje” u pustim urbanim ambijentima, bilo da se diskretno naslućuje u kultiviranim krajobrazima.
Posavčeve fotografije izduženog formata nenametljiva su i poetična svjedočanstva netipičnih, neočekivanih i neobičnih prizora. Naklonost prema motivu najčešće je diskretno izražena, bez povišenih emocija.

Ivan Posavec rođen je 1951. godine u Dužici kraj Siska. Na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju diplomira 1980. filmsko snimanje, a već sljedeće godine postaje majstor fotografije. Magistrira fotografiju 1984. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nagrade “Tošo Dabac” 1992., Nagrade grada Zagreba 2003. te pedesetak drugih fotografskih nagrada. Bavi se novinskom fotografijom gotovo četiri desetljeća. Među novinskim su izdanjima u kojima je objavljivao: Polet, Studentski list, Mladina, Start, Danas, Vjesnik, Pitanja, Svijet, Globus, Arena… Urednik je fotografije u časopisu Gloria, danas u svojstvu vanjskog suradnika nakon umirovljenja u lipnju 2016.

Izložba ostaje otvorena do 2. listopada 2016.

Više na Facebooku: https://www.facebook.com/events/599290120259088/
i na Web stranici Galerija umjetnina: http://galum.hr/izlozbe/izlozba/1481/

Reprodukcija: Ivan Posavec – Zagreb, Bundek, 2006.