Zagreb – izložba fotografija: Gregor Radonjič – PROSTORI

radonjic1-fotografija

Izložba slovenskog fotografa Gregora Radonjiča pod nazivom Prostori obuhvaća tri ciklusa fotografija u kojima autor istražuje motive urbanog i prirodnog prostora.

Ciklus fotografija Krajolici pijeska i prašine na subjektivan i djelomično realistički način prikazuju različite geografske lokacije udaljene od civilizacije. Varijacijama perspektiva i horizonta mijenjaju se dimenzije prostora na fotografijama i gledatelja se stavlja u nejasan prostor i vrijeme.

Fotografije iz ciklusa Prostori/Perspektive čine otvorenu cjelinu i uvode u jednu drugačiju percepciju mentalnih slika prostora i meditativnih stanja s namjerom da se prikaže poetika fizičkog prostora i likovnih elemenata unutar samog mjesta. Motivi su likovno raspoređeni i svedeni na smisao površine, linije i teksture, tumačedi svaku vizualnu pojavnu isključivo kvalitetama njene vanjske forme: običan prostor iz kojeg je izdvojen prostor primarne percepcije. Sama svijetlost često stvara privremene perspektive bez stvarnog mjesta u prostoru.

Ciklus Strelice donosi unikatnu interpretaciju ovog nesvakidašnjeg fotografskog motiva. Iako jedan od najstarijih simbola različitih civilizacija, strelice iz ovog ciklusa nastupaju u različitim situacijama dajući osijećaj skrivenog značenja u urbanim prostorima. Time nagovaraju gledatelja da promatra motiv strelice izvan dokumentarne zabilješke jednog elementa u datom prostoru. Radonjič gradi kompozije bez ljudi. Ako je i prisutan, onda je čovjek tu samo kao dio likovnog elementa u kompoziciji, kao objekt i pojava, a razlog za to je sugestivno promatranje prostora kao jedinstvene cjeline. Fotografije stvarnih predjela i prikaza nisu samo puka zabilješka, ved vješta transformacija u likovne površine. Suptilnost izloženih fotografija je tišina koja čini zajedničku okosnicu ovih radova.

Izvadak iz kataloga izložbe

 

radonjic-fotografija
O autoru:

Gregor Radonjič, fotograf iz Maribora, bavi se fotografijom 25 godina. Početkom devedesetih učlanjuje se u Fotoklub Maribor. Sudjelovao je na oko 50 zajedničkih izložbi u koautorstvu, pripremio je devet multimedijskih projekata te je autor 18 samostalnih izložbi. U koautorstvu izdaje dvije literarno-fotografske knjige. Više o autoru možete saznati na adresi: https://gregorradonjic.wordpress.com.

 

Organizacija izložbe:

Fotoklub Zagreb, Ilica 29/III, 10000 Zagreb; (00 385 1) 483-3359; fkz@fotoklubzagreb.hr | www.fotoklubzagreb.hr | www.facebook.com/fkz.sluzbena.stranica/

Izložba je ostvarena uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Za organizatora: Hrvoje Mahovid, predsjednik.