Zagreb – izložba fotografija: Dražen Lapić – Jedan, dva – tri

 

U utorak, 16. travnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba fotografija Dražena Lapića naziva „Jedan, dva – tri“. Autor u mediju fotografije istražuje vizualne elemente fotografike. Spajanjem originala i prepolovljenog originala u jedinstvenu kompoziciju oblikuje osebujne fotografske triptihe.
„Projekt “Jedan, dva – tri” Dražen Lapić oformio je na bazi istraživanja centralne fotografske osi. Prva fotografija podijeljena je na pola, te zajedno sa svojim dijelovima čini triptih. (…) Učinak je mirna, stabilna i slikovita kompozicija triptiha. Autor je motivom vezan uz strukturalnu fotografiju, onu koja zahvaća motiv detaljno, prilaženjem i približavanjem žarišta, izbacujući sve ono što bi moglo narušiti ideju promatranja površine, sjena, to jest strukture (građe). (…) Visokom osjetljivošću na boje, ritam, strukture, vođen suvremenom potrebom da se u običnom i zanemarenom vidi ljepota više, Lapić bira intimne i nereprezentativne kutke, naglašavajući lirski ugođaj nježnih odlazećih boja ili pak svježinu novog kolorita. (…) Autor je postavio novi modularni sustav foto-triptiha čiji sklad osim u suvremenom marginalnom motivu i njegovom osobitom koloritu leži i u matematici. U kontrapunktu između minimaliziranog arhitektonsko-geometrijskog motiva s jedne strane i njegovog podvrgavanja racionalnom istraživanju optičkih efekata s druge, Dražen Lapić postigao je nove likovne efekte enformelskog dojma računajući na izazove meditativne naravi.“ (Branka Hlevnjak, iz predgovora)

Izložba će se moći pogledati do 29. travnja, radnim danom od 10 do 17 sati (utorkom i četvrtkom od 10 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno. Ulaz na izložbu je slobodan.

O autoru:
Dražen Lapić rođen je 1963. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu – odjel fotografije, aktivno započinje svoju profesionalnu karijeru fotografa, radeći za brojne tvrtke i marketinške agencije (BBDO, Digitel, Proximity…). Posljednjih godina posvećuje se umjetničkoj fotografiji s motivima pejzaža. Trenutno zaposlen u poslovnom tjedniku Lider kao urednik fotografije. Član ULUPUH-a i HZSU-a. Živi u Zagrebu. Više o autoru OVDJE

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH.
http://issuu.com/ulupuh/docs/katalog_drazen_lapic/1