Zagreb – izložba fotografija: Deniz Ural – VIRTUAL REALITY

Otvorenje izložbe održat će se u petak, 27. studenoga 2015. godine, u 19 sati u galeriji LP Caffe bar, Račkoga 11, u Zagrebu. Fotografije se mogu pogledati do 17. prosinca 2015. godine. Organizator izložbe jest udruga Fijaker.

Deniz-Ural_izlozba_Virtual-Reality_Zagreb2

Autorica kroz četiri cjeline propituje način prikaza različitih raspoloženja i mentalnih stanja određenih trenutaka. Stanja uma su u perceptivnom smislu virtualna, jer ne postoje u fizičkom obliku, pa ipak ta mentalna stanja i raspoloženja oblikuju naše živote. Drugo pitanje koje zaokuplja autoricu je proces transformacije iz jednog takvog stanja u drugo: ljudi se u tom smislu često kreću uobičajenom kružnom putanjom. Možemo li promjenom obrasca na koji doživljavamo svijet oko sebe zakoračiti u novo mentalno stanje i postići preporođenje?
Tijekom deset godina, koliko se bavi fotografijom, autorica je počela doživljavati fotoaparat manje važnim čimbenikom u procesu nastanka fotografija. Važniji joj je odnos prema procesu stvaranja: opušteniji, s dozom humora i znatiželje pri čemu slijedi nova iskustva kako bi potakla razvoj vlastite fotografske vizije. Autorica stoga kontinuirano preispituje kreativni pristup fotografskom radu te je tijekom boravka u Zagrebu pohađala edukativne programe o estetici fotografije unutar Škole fotografije Fotonaut.
Deniz Ural dolazi iz Istanbula u Turskoj, iz kojeg se 2011. godine preselila u Zagreb gdje trenutno živi i radi.

Darija Tripalo

 

Deniz-Ural_izlozba_Virtual-Reality_Zagreb