Zagreb – izložba fotografija: Darije Petković – “Ilica 01.09.2013.”

Otvorenje izložbe: Galerija Klovićevi dvori (Kula Lotršćak, Strossmayerovo šetalište 9), petak, 11 listopada 2013. godine od 19 do 21 sat.
Izložba je otvorena svaki dan od 9 do 21 sat.

Odsutnost života

Darije Petković, Ilica 01. 09. 2013., fotografije

Gluhi govor fotografije ima nenadmašnu moć! On posebnom snagom odzvanja u našoj glavi, čak i u ovom vremenu fascinantno vjernih novih tehnologija. Kada promatram te prelijepljene, oslijepljele oči iličkih izloga čujem vlastite korake po opustjelom gradu. Sličan su osjećaj izazivale one serije Posavčevih i Cvjetanovićevih fotografija snimljenih na dan Titove i Tuđmanove smrti. Ima nešto gluho, prijeteće i beznadno u toj praznini. Kao da je snimljena stvarna odsutnost života!

Darije Petković je prvoga rujna 2013. prošetao s foto aparatom od Trga bana Jelačića do Trga Franje Tuđmana i snimio je trenutno beznađe svakodnevnice. Na fotografijama nema ljudi što, naravno, povećava nelagodu. Ugođaj je ratni, zastrašujući. Detalji poput optimističkih naziva nekadašnjih lokala poput „Znanja“ ili „Čarolije“ mogu nas trenutno nasmijati a zatim još dublje ubosti u srce.
Sve je tako frontalno, paralelno, neutralno kadrirano, ohlađeno do kraja. Koncizna i bezlična fotografska bilješka u kontrastu je s nemirnim, razigrano neurednim plohama zapuštenih i napuštenih izloga. Kada bismo zanemarili sadržaj i njegovo značenje, mogle bi nam se čak i dopasti kolažirane plohe raznorodnih tehnika i materijala odčitane kao tragovi slojevitosti vremena, svjetonazora i težnji.

Jedinstvo mjesta, vremena i radnje

Snaga ovog Darijevog ciklusa potpuno utišanog autorstva u svim segmentima osim izbora motiva bazirana je upravo na aristotelovskim normama po kojima događanja na sceni postaju stvarnija od stvarnosti same. Ona su sažeta istina jer ih umjetnički siže sintetizira na najfunkcionalniji način. Ona su nadređena jer sažimaju i prikupljaju predloške inače rasute u prostor-vremenu.

Situacije promatrane danima i mjesecima autor je zabilježio u jedinstvenoj šetnji zadanom trasom „od Trga Ilicom“. Zagarantirana je dokumentarna vrijednost fotografije. Iako smo neskloni bezrezervnom vjerovanju ovaj put je nećemo sporiti, pola je Ilice zaista zatvoreno. Snažna potreba Darija Petkovića da moć svoje fotografije postavi u službu ocrtavanja socijalnog stanja prisiljava nas da ugledamo stvarnu sliku. Prisiljava nas da u vlastitoj svijesti uspostavimo jedinstvo mjesta, vremena i radnje.

Marina Viculin