Zagreb – izložba fotografija: Brian Rasic – DAVID BOWIE

Ljubitelji fotografije i glazbene umjetnosti, od 2. veljače do 5. ožujka, 2017. u Muzeju za umjetnost i obrt, možete pogledati dugo očekivanu izložbu “David Bowie by Brian Rasic”, u produkciji Rovinj Photodaysa!

Neposredno nakon smrti glazbene legende Davida Bowieja danima su Brianu Rasicu u Londonu zvonili telefoni s izrazom sućuti mnogobrojnih štovatelja Bowieva lika i djela. Svakodnevno svjetski mediji objavljuju Brianove fotografije, a vizualizacija audio zapisa dostiže vrhunac.
Ova je izložba multimedijska priča o Davidu Bowieu kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rock’n’rolla, čovjeka koji se kamerom družio s Davidom Bowiem više od dva desetljeća, točnije od 1983. do 2005. godine.
Uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u razotkrivanju enigme vrlo kompleksne osobnosti zvane David Bowie.
 

 

Brian Rasic

Ako bi postojao termin ‘muzički fotograf’ Brian bi svakako bio prototip istog. Već više od tri desetljeća živi i radi u Londonu, ali i širom svijeta.
Osim epiteta na koje je ponosan, a to je prije svega osobni fotograf najveće r’n’r grupe na svijetu The Rolling Stones. Brian voli reći da je ‘foto objektivan’ tj. da surađuje s muzičarima najrazličitijih žanrova. U arhivi posjeduje fotografije koje u mnogome predstavljaju ‘malu povijest muzike’. Od Muddy Wattersa i Chuck Berryja, utemeljivača r’n’r, preko manje vise svih vodećih bendova popularne muzike kao i solo izvođača, pa sve do Franka Sinatre. Od Dolly Parton u countryju, Metallice u heavy metalu ili Robbieja Williamsa u popu, od Blondie i Kate Bush pa do Beyonce, Rihanne i Miley Cyrus. Rod Stewart ili Bruce Springsteen, Muse ili Coldplay – sve je Brian imao ispred svog objektiva – bilo da su legende ili tek mladi novi izvođači.
Fotografira koncerte Rolling Stonesa od ranih 80’ih godina. David Bowie osobno ga je angažirao za svoje posljednje nastupe, a David Gilmour (Pink Floyd) za promociju i koncerte albuma “On The Island”.