Zagreb – izložba fotografija: Boris Štromar – CROATIA FULL OF STAR

plakat

 

Projekt “Croatia Full of Stars” nastavak je napora prepoznavanja problema svjetlosnog onečišćenja, odnosno prednosti korištenja ekološke rasvjete. Kroz parafraziranje slogana Hrvatske turističke zajednice, naglasak je na estektskom, turističkom i edukativnom aspektu. Iako svjetlosno onečišćenje najviše traga ostavlja u poremećaju ekosustava, zdravlja ljudi te njihove sigurnosti, ovom izložbom se želi ukazati na gubitak ljepota zvjezdanog noćnog neba koje je od strane UNESCO-a proglašeno zaštićenom prirodnom baštinom. Mliječni put i brojne zvijezde još uvijek su dobro vidljivi s naše obale i otoka te su predmet divljenja i stranih i domaćih turista. Hrvatska, kao atraktivna turistička destinacija jedna je od rijetkih u Europi koja može posjetiteljima ponuditi “hotel sa milijun zvijezdica”. Beskrajno zvjezdano nebo ipak nas, uz Šimićevu “Opomenu”, upozorava na naše mjesto pod nebeskim svodom kojeg smo ispod blještećih neona i šarenih reklama tijekom posljednjih desetljeća očito zaboravili.

Posjetitelji izložbe će moći vidjeti trideset fotografija, većinom zvjezdanih noćnih pejzaža Kvarnerskih otoka, ali i drugih lokacija. Tu će biti i manji broj fotografija snimljenih profesionalnom astronomskom kamerom teleskopom sa Petrove gore, potencijalnog budućeg međunarodnog parka tamnog neba. U ugodnom ambijentu poznatog zagrebačkog kafića “Pod starim krovovima” na Gornjem gradu, posjetitelji će moći uživati u ljepotama noćnog neba od 29.9. do 25.10. Na otvorenju izložbe u četvrtak u 19h uvodnu riječ održati će Ante Radonić, voditelj radio emisije o astronomiji “Andromeda”.

Autor izložbe aktivno se bavi astronomijom od 1997. godine te je jedan od osnivača zagrebačkog astronomskog društva Beskraj čiji je sadašnji predsjednik. Udruga je putem interneta, tada novog medija, diljem Hrvatske popularizirala i poticala praktičnu astronomiju – star partye (okupljanja uz teleskope pod zvjezdanim nebom) te astrofotografiju. Na žalost, zbog konstantnog povećanja svjetlosnog onečišćenja, članovi udruge su svoja noćna opažanja i fotografiranje morali preseliti sa Japetića na Petrovu goru.

Web: http://www.astrobobo.net/
Facebook: https://www.facebook.com/CroatiaFullOfStars/

.