Zagreb – izložba fotografija: Ante Verzotti – ”Kriptofotografije (Tragovi civilizacija)”

U utorak, 15. siječnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba fotografija Ante Verzottija: Kriptofotografije (Tragovi civilizacija). Izložba će se moći pogledati do 25. siječnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Zadnjeg dana izložbe, u petak, 25. siječnja kada se održava Noć muzeja, izložba će se iznimno moći pogledati od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Ulaz na izložbu je slobodan.

Splitski fotograf Ante Verzotti (r. 1942. u Splitu) foto-montažama se bavi od 70-tih godina, dijelom potaknut svojim drugim interesom i predmetom bavljenja – eksperimentalnim filmom. U najnovijoj seriji radova autor komentira globalno političko okruženje na ciničan, sarkastičan način – kritizira korporativnu hegemoniju, konzumerizam, sustav kontrole, ekologiju, indoktrinaciju… zahvaćajući sve bitne teme aktivističke umjetnosti. Fotografija ovdje prestaje biti „svjetlosni zapis“ i postaje znak, postapokaliptična vizija svijeta postmoderne.

„…Verzotti razrađuje načine komunikacije putem fotografije kao elementarnoga sredstva poruke, a rezultati su slični rebusima, kriptični poput hijeroglifa. Oni redom zahtijevaju dešifriranja uz pomoć ikonografije i proteklog i suvremenog doba. Promišljajući o spajanjima Coca Cole i svastike, američkih taksija i „blizanaca“, religije i šanka, možemo prispjeti nizu konspirativnih teorija, kojima smo u suvremenom dobu svjedoci jednako kao i pokušajima da se ponište. Slijedeći asocijacije u Verzottijevim foto-kolažima, naslutit ćemo teze o raspadu Amerike od vlastitih brendova, pa i distopije u kojima će proizvodnja alkohola ubrzo sustići i broj prometnih nesreća… Iza svih tih konspirativnih teorija ostaju pitanja publike: je li fotografija snimila, kao i davno nekad u slučaju Johna Hartfielda, židovske bankare koji daju novac Adolfu Hitleru, ili je to iskonstruirala? Jer, u tome i jest sva moć i draž fotomontaže, u uvjerljivosti fotografskog snimka, i retorici koja nadilazi svijet predstavljenoga, u jednostavnosti komunikacije čak i kada su u pitanju najkompleksnije teorije zavjere.“ (dr.sc. Ana Peraica, iz predgovora)

Ante Verzotti (rođen 1942 . u Splitu), diplomirao je 1973. filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu. Fotografijom se bavi od 1958. godine. Do danas je priredio 25 samostalnih i sudjelovao na 90-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobio i zapažene nagrade. Od 1979. do 1996. sustavno je fotografski dokumentirao sve programe i predstave HNK u Splitu i Splitskoga ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji kao urednik fotografije i fotoreporter. Paralelno s fotografijom bavio se i snimanjem filmova. Na Umjetničkoj akademiji UMAS u Splitu predaje od njezina osnutka, 1997. godine, kao izvanredni profesor – Kolegij fotografije i filmskog i TV snimanja. Hrvatski fotosavez mu je 2009. dodijelio najviše počasno autorsko zvanje prvog reda: Majstora fotografije (MF-HFS), prvo takvo u Hrvatskoj. Član je Foto-kluba Split i Kino-kluba Split (od 1957.), Hrvatskog društva filmskih djelatnika – HDFD (od 1975.), ULUPUH-a (od 1980.), HZSU-a (od 1981.) i HND-a (od 1992.). Živi i radi u Splitu.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Splita. Sponzor izložbe je Slobodna Dalmacija.