Zagreb – izložba fotografija: 34. Zagreb salon

Stanislav Novak – Zebra Crossing 

 

6. studenog 2012. godine s početkom u 19 sati u Muzeju Mimara, Roosveltov trg 5, u Zagrebu otvorenje je 34. Zagreb salona, međunarodne izložbe fotografija u organizaciji Fotokluba Zagreb. Ovom prilikom Fotoklub Zagreb također slavi 120 godina postojanja i kontinuiranog fotografskog djelovanja. Izložbu će otvoriti gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Na ovoj će izložbi biti predstavljeno 120 primljenih i nagrađenih fotografija. Izložba ostaje otvorena do 24. studenog 2012. godine.

Zagreb salon izložba je svjetskog ugleda koja oduvijek privlači veliki broj fotografa iz cijelog svijeta. Tako je ove godine na salonu sudjelovalo 360 autora iz 46 zemalja s ukupno 1090 fotografija koje su zadovoljile postavljene kriterije. Godine 2010. salon je proslavio stotu godišnjicu postojanja i tada je zadnji put održan na tradicionalan način u kojem su autori poštom slali fotografije. Nakon 100 godina klasičnog načina rada 34. Zagreb salon prešao je na moderniji način organizacije, slanja fotografija putem interneta.

Tako je na stoljetnoj tradiciji Zagreb salona izgrađen jedan potpuno novi sustav. Salon je konačno dobio svoju izdvojenu web stranicu preko koje je autorima omogućeno slanje fotografija. No Zagreb salon nije postao još jedan u nizu takozvanih digitalnih salona. Iako je autorima omogućeno jednostavno slanje fotografija, sve primljene i nagrađene fotografije ispisane su vrhunskom kvalitetom na profesionalnom tintnom pisaču i izložene u klasičnom obliku te se mogu pogledati u Muzeju Mimara.

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća Fotoklub Zagreb proširio je izložbe Zagreb salona i na druge gradove. Tako je i ove godine kad će se salon osim u Zagrebu biti moguće vidjeti i u drugim gradovima: Rijeci, Zadru, Sisku, Šibeniku i Varaždinu. Do sada su nagrađene fotografije izlagane na središnjoj manifestaciji u Zagrebu, dok su fotografije koje su bile bez nagrada putovale u druge gradove. Ove je godine novi sustav prijema fotografija omogućio da nagrađene i pohvaljene fotografije budu umnožene u većem broju primjeraka, tako da i posjetitelji u drugim gradovima vide najbolje radove.

Radove za 34. Zagreb salon odabrao je međunarodni žiri u sastavu:

1. Angela Bacon Kidwell, akademska slikarica i profesionalna fotografkinja (diplomirala umjetnost na Midwestern State University, USA).
2. Ivana Tomanović, mag. fotografije (FAMU Prag), docentica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Srbija.
3. Dr.sc. Liisa Sonderlund, doktorat iz povijesti i teorije fotografije, Aalto University’s School of Art and Design, Helsinki, Finska.
4. Darija Tripalo, mag. grafičkog dizajna i tehnologije te univ. bacc. povijesti umjetnosti (Grafički fakultet u Zagrebu i Filozofski fakultet u Zagrebu).
5. Dr.sc. Sandra Vitaljić, doktorat iz povijesti i teorije fotografije (FAMU, Prag), izvanredni profesor na ADU u Zagrebu, katedra za fotografiju.

Kao što se može vidjeti sve se članice žirija na različite načine aktivno bave fotografijom i imaju akademske titule iz područja fotografije, umjetnosti i dizajna. Posljedica toga je da se izbor fotografija drastično razlikuje od ostalih natječajnih izložbi u svijetu koje samo na izgled dijele slične ciljeve kao i Zagreb salon.

Sve nagrađene, pohvaljene i primljene fotografije imaju poseban umjetnički senzibilitet. Emotivna komponenta je i te kako prisutna, ali nikad nije izražena na izlizan i otrcan način. Veliki je broj fotografija izveden u crno-bijeloj tehnici, a ugodno iznenađuje i brojna zastupljenost apstraktnih tema. U potpunosti su odsutne fotografije u kojima je prenaglašena upotreba digitalne obrade, nema HDR-a, kompozita i grafičkih ilustracija -surogata fotografije.

 

Tekst kataloga

Zagreb salon i ove godine u konačnici izgleda isto kao i prethodnih 102. godine. Fotografije iz cijelog svijeta izložene su u atraktivnom muzejskom prostoru, na tradicionalan način. No ove je godine ipak puno toga drugačije nego do sada, jer je način organizacije promijenjen te je prilagođen novom dobu globalnih komunikacija.

Zagreb salon tradicionalno prima mali postotak fotografija, jer se najboljim fotografijama želi osigurati elitni prostor i dobar smještaj. Ove je godine broj primljenih fotografija još manji nego inače. Razlog je što su fotografije primane u digitalnom obliku. Izložbe salona održavaju se i u drugim gradovima. Do sad su nagrađivani radovi biti izloženi u Zagrebu, a oni bez nagrada izlagani su po drugim gradovima u Hrvatskoj, tako da je priman veći broj fotografija jer je trebalo popuniti i druge galerije. Ove godine fotografije su izrađivane iz pristiglih digitalnih datoteka, što nam je omogućilo da nagrađene fotografije umnožimo u više primjeraka i tako ih predstavimo po cijeloj Hrvatskoj. To je uvijek bio naš cilj, privući vrhunsku umjetničku fotografiju iz cijelog svijeta i prikazati je u muzejima i galerijama širom Hrvatske.

Ovogodišnji je žiri bio sastavljen od predstavnica struke iz cijelog svijeta, što je rezultiralo time da su odabrane fotografije i umjetnički i tehnički na izuzetnoj visokoj razini. Žiri je podjednako ocjenjivao ideju, način realizacije i tehničku kvalitetu fotografije. Iz tog smo razloga tražili da poslane fotografije budu u visokoj rezoluciji. Svaka fotografija koja je zadovoljila umjetničke kriterije mogla je dodatno biti provjerena i s tehničke strane. Sve je to, uz vrhunsku kvalitetu modernog načina ispisa, kao rezultat dalo jednu izuzetnu izložbu fotografija, s kojem se mogu ponositi ne samo autori nego i organizatori. Dobro nam došli na 34. Zagreb salon.

mr.sc. Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb i predsjednik 34. Zagreb salona

 

 Izvor: Fotogard