Zagreb – izložba: Andrea Resner i Petar Grimani – SAFE ZONE

Galerija Siva, Pierottijeva 11, poziva vas na otvorenje izložbe Safe Zone autorskog dvojca Resner - Grimani u četvrtak, 8. lipnja 2017. godine, od 20 sati.

Galerija Siva ovog puta postaje polazna točka za ispitivanje teritorija i interpretaciju teritorija kao prostora slobode, afirmacije, sustava, van sustava, distopije, javnog , privatnog, državnog, gradskog, skrivenog, skloništa, ruševine, graničnog, urbaniziranog. Dio izložbe će isto tako biti dislociran u napušteni zaboravljeni prostor nekadašnje tvornice lijesova u Klaićevoj ulici. SAFE ZONE kao ideja propitivanja teme teritorija, granica, kulture, društvenih i rodnih uloga, narcisoidnosti i selfie kulture, te traženja „sigurne zone“ koja se može definirati unutar samog pojedinca, odnosa, grupe i na kraju konkretnog fizičkog prostora unutar društva i države te kontroliranih teritorija. Dvojac ResnerGrimani trenutno radi na projektu koji propituje teritorij Europske unije i migracija, te položaj kojoj se različite poetike i kulturološki odnosi prema rôdnom transformiraju u dijalog animusa i anime žene i muškarca unutar ovog civilizacijskog, kulturnog, političkog sistema.. A kreativan čin u paru jedna je posebna vrsta svečanosti u. Interdisciplinarnošću i site specific radovima reinterpretira se i odnos galerijskog i ne-galerijskog prostora. Postavljeni u politički i teritorijalni europski kontekst, identitet reflektiramo i na virtualni prostor takozvane selfie – kulture. U tom odnosu odraza i projekcija u virtualnom razvija se igra između regionalnog – lokalnog specifičnog identiteta i globalnih obrazaca urbanog identiteta i looka. Posredstvom Interneta lako se dolazi do publike i mogućnosti komunikacije preko medija digitalne fotografije, teksta, videa, ali ona prava direktna komunikacija izostaje i tjelesnost se svjesno i naglašeno pronalazi u nekoj vrsti umjetničke narcisoidne igre Cilj izložbe je prikazati slojevitost ovog multimedijalnog projekta, kao i rezultate istraživanja sfere rada u dvoje Postav je zamišljen kao multimedijalna instalacija: video projekcije, crteži, fotografije i instalacije kojima se transformira galerijski i javni prostor.

Više o umjetnicima:
https://www.instagram.com/r.esne.rg.riman.i/
https://resnergrimani.tumblr.com/
https://salongalicexhibition.tumblr.com/
https://resnergrimaniturskakula.tumblr.com/
https://citylibraryexhibition.tumblr.com/

Galerija Siva program je Autonomnog kulturnog centra Attack, financijski podržan od Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ono je što razlikuje galeriju Siva od sličnih prostora i programa je smještaj i osnivači. Smještena je prostoru stare tvornice Medika koja je okupacijom (skvotiranjem) od strane supkulturnih kolektiva unutar AKC-a prenamijenjena u nezavisni kulturni centar. Centar funkcionira po uzoru na slične prostore u Europi, što podrazumijeva revitalizaciju napuštenih zgrada ne bili postali prostori za rad i produkciju različitih umjetničkih, društvenih i kulturnih kolektiva koji djeluju po uradi sam principu s velikim udjelom volonterskog rada. Druga specifičnost proizlazi iz potrebe za stvaranjem prostora za rad i prezentaciju jedne supkulturne skupine – grafiti i street art umjetnika/ca koji su je oformili 2012. godine. Galerija Siva, iako nastala od strane jedne supkulturne skupine, nije programski ograničena, a cilj programa je i afirmacija umjetnika/ca koji stvaraju u različitim medijima, a koji/e nemaju prilike ili odbijaju izlagati u institucionaliziranim galerijama. Program galerije zamišljen je kao prezentacijski, edukacijski i produkcijski usko povezan sa svim stilovima ulične umjetnosti, dizajna, stripa, ilustracije i drugih područja vizualnih umjetnosti uz osnovni kriterij nekonvencionalnosti i ne pripadanju mainstreamu.

Više na www.attack.hr