Zagreb – fotografska radionica: CAMERA OBSCURA – OKOm grada

obscura

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca vas poziva na fotografsku radionicu CAMERA OBSCURA – OKOm grada

 

Od 16.03. do 03.04. svjetlosne godine 2015. u trajanju od dva tjedna od 10 do 15 sati kreće još jedna u nizu radionica uradi-sam fotografije koje se već nekoliko godina održavaju na jesen i proljeće. Na radionicama će se raditi na zajedničkim i skupnim projektima izrade naprava za hvatanje svjetla, u rasponu od camere obscure do aparata s lećama i zatvaračima.

MJESTO ODRŽAVANJA: Zvjezdarnica Zagreb, Opatička 22
VRIJEME ODRŽAVANJA: 16.03. – 03.04.2015. / 10-15 sati
VODITELJ RADIONICE: Dario Krmpotić
INFORMACIJE I PRIJAVE: shkuri.dk@gmail.com / radionice.cesarec@gmail.com

Jedinstvena prigoda za upoznavanje s tom već gotovo zaboravljenom tehnikom izrade fotografija. Camera obscura je naziv za prvi «fotoaparat» kojeg su izmislili Arapi u 11. stoljeću. To je (lat. “zamračena prostorija”) kutija u obliku kvadra koja na jednoj strani ima izbušenu rupicu. Kroz nju svjetlost prolazi i projicira sliku na suprotnoj strani. Današnji aparati su bazirani na istom principu, jedino što se umjesto izbušene rupice nalazi skup leća (objektiv) koje na određeni način sliku uvećavaju ili smanjuju. Na mjestu gdje se slika projicira smješten je fotoosjetljivi sloj (tj. sloj materijala koji je osjetljiv na svjetlo, a koji može biti digitalni (“senzor”) ili kemijski (npr. “fotografski film”).
Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka. Ako na ekran postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobit ćemo fotografiju. Za one koji ne poznaju fizikalne zakone projekcije ili za one koji se nisu nikada susreli s camerom obscurom, sve ovo može zvučati pomalo začudno. Danas kada se susrećemo sa sofisticiranom optikom i kompliciranim i ogromnim objektivima, činjenica da vam je za izradu objektiva kod camere obscure dovoljna zagrijana šivaća igla, zaista zvuči pomalo nemoguće.

Program uključuje prolaz kroz fotografski proces od njegova početka do kraja, od izrade jednostavnih fotoaparata preko slikanja i razvijanja negativa do digitalizacije dobivenih fotografija. Fotoaparati izrađuju sami polaznici od odbačene ambalaže i time se dodaje ekološka komponenta reciklaže. Nakon izrade kamera, slijedi terenski ili studijski rad tj. fotografiranje prema individualnom ili skupnom planu te razvijanje negativa, kako na filmu tako i na papiru, povećavanje negativa na aparatima za povećavanje ili kontakno kopiranje.Prezentacija radova s radionice bit će na Svjetski dan camere obscure koja uključuje i sudjelovanje na in-line izložbi Svjetskog udruženja World Pinhole Day.

Za sve ljubitelje analogne fotografije i manualnih podešavanja, camera obscura otvara područje beskrajnog i neizvjesnog eksperimentiranja, a sama pomisao da ste svoj aparat sami izradili već dovoljno ushićuje. Puno je finesa i mogućnosti. Na primjer, manja rupica – veća oštrina; što je duža kutija to je veći efekt teleobjektiva (žarišna duljina je jednaka duljini kutije) i obratno, što je kutija kraća sve više je širokokutna. Također, camera obscura je posebna po tomu što ne poznaje problem dubinske oštrine koja je kod nje od nula do beskonačno. Osim toga, vaša kamera može imati i više rupica (objektiva), biti kružna, biti od različitih materijala, veličina…, njom ćete postići i efekt neutralnog filtra tj. dugačke ekspozicije: recimo, fotografije centralnih gradskih trgova u “sred bijela dana” na kojima neće biti “žive duše”… i slično.

www.centarcesarec.hr