Zagreb – ANTO MAGZAN | Barcelona Light&Shade

Barcelona Light&Shade nastavak je ciklusa započetog izložbom Sydney Light&Shade 2012. godine u Galeriji ULUPUH. Tijekom posljednjih sedam godina autor stvara portrete različitih gradova oslanjajući se na istraživanja u crno-bijeloj fotografiji. Magzan dovodi kontraste do samih granica raspoznatljivosti i unosi dugogodišnje iskustvo u reportažnoj fotografiji kako bi stvorio jedinstvene biografije gradova – njihova urbanizma, znamenitosti i zapostavljenih, perifernih detalja, stanovnika, posjetitelja – bilježeći spontane i nerežirane situacije u vlastitoj interpretaciji. Stvara viziju urbanih općih mjesta kao sukoba svijetla i sjene. Autorovim riječima: „Bez kolorita grad je sveden na liniju i obris čime mu se ne oduzima, već izoštrava fokus na detalj i trenutak.“ Barcelona koja je poznata po svojoj arhitekturi i živopisnom životu ulice dobiva drugu dimenziju u fotografiji gdje biva lišena boja koje su njezin najprepoznatljiviji dio.
Izložene fotografije snimljene su za vrijeme najturbulentnijeg perioda u novijoj katalonskoj povijesti, na Dan Katalonije 2017., tjedan dana prije referenduma za katalonsku neovisnost i prikazuju trenutke slavljenja nacionalnog identiteta. Upravo zbog toga možemo govoriti o ispreplitanju umjetničkog i fotoreporterskog diskursa čime fotograf slavi ne samo vizuru grada već i one koji u njemu žive. Fotografija dakako ne može stvoriti i odrediti naš moralni i politički stav, ali može uvelike sugerirati i ojačati neko određeno gledište, unatoč istodobno simpatizerskim i distancirajućim kvalitetama fotografije. Proslava katalonske povijesti i identiteta zabilježena je tako mnogobrojnim sretnim licima, nacionalnim obilježjima, transparentima, a kompozicija te izmjena svjetla i tame kao da odražava odluku katalonskog društva.

O autoru

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici. Od 2006. godine surađuje s Večernjim listom u kojem se profilirao fotografirajući portrete i teme iz kulture i mode. Stalni je suradnik fotoagencije Pixsell od 2009. do 2017. godine nakon čega djeluje kao samostalni umjetnik (freelancer). Nominiran je za nagradu u kategoriji „Kultura“ na natječaju Hrvatske novinske fotografije 2011. i 2014. godine te u kategoriji „Arhitektura“ na natječaju Photodays 2014. Na 37. Zagreb Salonu 2016. godine za fotografiju „Smoker“ osvaja treće mjesto u kategoriji „Crno bijele fotografije“ i „Honorable Mention“ Fotokluba Zagreb za fotografiju „Kroz ušicu igle“. Na 38. Zagreb Salonu 2018. godine fotografija „Snijeg“ u kategoriji „Ulične fotografije“ prima „Honorable Mention Photographic Society of America“, a iste godine ciklus fotografija „Barcelona Light&Shade“ nagrađen je srebrnom medaljom u kategoriji „Black & White“ povodom Street Photo Awards. Surađuje s brojnim hrvatskim dizajnerima te je autor mnogobrojnih umjetničkih portreta renomiranih slikara, kipara, glumaca, fotografa, pjevača, političara i ostalih javnih ličnosti. Do sada je izlagao na šest samostalnih i više od trideset skupnih izložbi.
Član je ULUPUH-a od 2014. godine, a početkom 2015. postaje članom HZSU-a.

Samostalne izložbe:
2019. „Barcelona Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
2015. „Kroz ušicu igle“, KIC, Zagreb
2014. „Experiment“, Galerija ULUPUH, Zagreb
2014. „Zlatne godine, sportaši nekad i sad“, Galerija Modulor, Zagreb
2012. „Sydney Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
2011. „Reminiscencije na Modni ormar“, Medijateka Francuskog instituta, Zagreb
2010. „Give me five“, Galerija Stančić, Zagreb