Zadar – predstavljanje knjige: ANTE JAŠA | Otočni ribari

Naslovnica knjige Otočni ribari, Ante Jaša, naslovnica: „Potraga s prove“
Naslovnica knjige “Otočni ribari” – Fotografija: „Potraga s prove“

Prikaz knjige „Otočni ribari“ – Ante Jaša

Promocija knjige Otočni ribari, Ante Jaše održana je u Gradskoj loži u Zadru 23. 11. 2017. godine.

U knjizi „Otočni ribari“ autora Ante Jaše predstavljen je ciklus od 38 fotografija. Ciklus je podijeljen u tri dijela: mreže koje vidimo na brodovima, ribari u pripremi mreža i ribolovu, te brodovi u plovidbi i ribolovu. Ante Jaša, majstor fotografije i publicist, rođen 1951. godine. Izlagao na 328 izložaba i dobio je 55 nagrada i priznanja, a ističu se: Artist i Ekscelencija fotografije – EFIAP. Fotografije su mu objavljene u 43 knjiga.

Na početku prikaza knjige govorio je Vladimir Alavanja prof., o autorima tekstova u knjizi, te o lektorici Mariji Rušev prof. i prevoditelju tekstova na engleski Emilu Šprljan prof.

ćO fotografskom ciklusu tekst doc. dr. sc. Marije Tonković pročitala je Vesna Benić kantautorica. Zatim je kustosica Narodnog muzeja Zadar dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić pročitala svoj tekst uz dodatak da bi trebalo objaviti opširniju knjigu fotografija o kulturnom naslijeđu zavičaja koje je snimio Ante Jaša. Kulturmo umjetničko društvo Kukljica s napjevima o ribarima i moru sudjelovalo je u programu.

ćAutor fotografija Ante Jaša zahvalio je svima suradnicima u ovoj knjizi poimenično i ribarima koju su pokazali strpljivost prigodom snimanja, te naglasio njihovu povezanost s morem, zavičajem i Zadrom s kojim žive, rade i donose ribu.