Zadar – izložba: Sveti otok

Otvorenje 4. međunarodne izložbe “Sveti otok”

4. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva “Sveti otok”

U galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnosti u Zadru, Ulica Kraljskog Dalmatina 2, 20. prosinca 2017. godine održano je otvorenje 4. međunarodne likovne izložbe vjerskih motiva „Sveti otok“, u organizaciji foto kluba „Kornat“ Kukljica. Otvorenje je priređena pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Utemeljitelj i voditelj izložbe je Ante Jaša, dobitnik počasnog međunarodnog fotografskog zvanja Artist i Ekscelencija EFIAP, uredio je katalog i napisao tekst.

Fotograf Silvio Panović u osvrtu o izložbi kazao je: „Likovna djela za 4. međunarodnu likovnu izložbu vjerskih motiva “Sveti otok” izabrana su od 134 autora iz 11 država s djelima u raznim likovnim tehnikama. Zlatnu plaketu dobio je Boris Kačan za svjetlopis „Sv. Donat i Sv. Stošija“. Autor je snimio prizor zrcalnog odraza crkava u vodi. Mističnost slike je u tami koja uokviruje sliku i arheološkim ostacima građevina u podnožju slike. Srebrnom plaketom nagrađen je Aleksandar Tomulić za svjetlopis „Gospa od Škrpjela“. Snimka svetišta Majke Božje na kamenoj ploči „škrili“ u moru je kao skulptura koja izaziva razmišljanje. Brončanu plaketu dobio je Zdravko Blagdan za svjetlopis „Svjetlost u tami“. Snimak zvonika Sv. Dujma na crnoj pozadini položen je u dijagonalu, a unutarnje osvjetljenje daje mu volumen. Diplome ocjenjivačkog odbora dobili su autori: Suzana Meštrić za svjetlopis „Grounded Angel 2” – crtež ukorijenjenog anđela u šumi, zatim Sandra Truntić za svjetlopis „Otkrivenje“ – snimak otvorene knjige s rukama i križem, te Anica Župunski za svjetlopis „The spread of light“ – mistično osvjetljenje unutrašnjosti crkve.“ Zatim su podijeljene nagrade autorima.

Otvorenju izložbe nazočila je donačelnica Općine Kukljica Ivona Cukar, a u programu otvorenja sudjelovali su: pjesnik Tomislav Meštrić, pjesnik Ante M. Šarunić i voditeljica Vesna Benić kantautorica krasnoslovljem izveli su nekoliko pjesama.

Duško Kraljev predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije čestitao je likovnim umjetnicima i organizatorima te proglasio izložbu otvorenom.

Izložba ostaje otvorena do blagdana Sv. Stošije 15. siječnja 2018. godine.