Zadar – Foto dani mladih: sutra finale

Prvi izazov koji je drugoga dana Foto dana mladih bio postavljen pred mlade sudionike, i fotografe i modele, reklamna je fotografija. To je ujedno, uz kategorije prirodne i kulturne baštine, treća kategorija u natjecateljskom dijelu Foto dana mladih. Za ovaj su se novitet organizatori, ali i sponzori, odlučili zbog isplativosti fotografije, pružanja mogućnosti mladim fotografima da iskoriste sve svoje snimateljske potencijale te praktičnog rada u svijetu reklamne fotografije. Odlična suradnja Foto dana mladih s poznatim hrvatskim proizvođačem obuće, tvrtkom Borovo iz Vukovara, sudionicima će omogućiti bogate nagrade, a Borovu odličnu reklamu.

Članovi Freeze-it Teama, austrijski gosti FDM-a, održali su predstavljanje svoga projekta na Foto danima mladih nakon čega su, sa sudionicima događanja, ispred Omladinskog hostela Zadar prikazali kako ono čime se bave izgleda u praksi. Mladi su fotografi poslagali svoje fotoaparate oko objekta snimanja i uz vodstvo austrijskih gostiju snimili „zamrznuti trenutak“. Sudionici FDM-a uživali su u iskušavanju ovog noviteta u fotografiji.

Lili Zaneta, prošlogodišnja pobjedica FDM-a u kategoriji prirodne baštine i kategorije „Mladi u hostelu“ sudionicima fotografima održala je predavanje o fotografskoj rasvjeti „Sati svjetla s Lili Zaneta“. Osim savjeta o najprikladnijoj fotografskoj rasvjeti, dala im je i brojne primjere iz prakse. Međuvršnjaško učenje pokazalo se kao odlična stvar jer su mladi fotografi naučili mnogo toga novoga, a Lili su obasuli pitanjima te se ostvarila odlična interakcija između mlade predavačice i sudionika.

Fotografi su predvečer dobili zadatak fotografirati zalazak sunca u Zadru u sklopu kategorije prirodne baštine. Navečer je na terasi Omladinskog hostela Zadar održana filmska večer s projekcijom kratkih igranih filmova mladih filmaša, a nakon toga za sve je okupljene organizirana prava glazbena poslastica, glazbeni program Party Shakersa.

Treći dan na Foto danima mladih sudionike također očekuje bogat program – treći foto izazov u sklopu natjecateljskog dijela, predavanje Damira Kovačića „Canon EOS akademija – sve tajne EOS aparata“, predavanje Mirne Marić „Obrada fotografije“ te posebno večernje iznenađenje pod nazivom „VIP PhotoStar Night“.