Zabok – izložba fotografija Lidije Ivanek

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe alternativne fotografije Lidija Ivanek koje će se održati u Likovnoj galerijiji grada Zaboka, 28.3. u 19 sati.

Fotografija je stara nekoliko stoljeća, da budemo precizniji, fotografija je nastala u antičkim vremenima kada se Camera obscura koristila za projekciju slike na zidovima. U 16-tom stoljeću su Cameri obscuri dodali teleskopsku leću i dobili veću jasnoću. 1800.g. Thomas Wedgewood koristi tzv. sunčeve slike, postavljanjem predmeta na kožu tretiranu srebrnim nitratom. Da ne ulazimo detaljno u cijelu povijest fotografije, vratimo se u današnje doba.
Naglim razvojem tehnologije došlo je do brzog razvoja digitalnih medija, pa tako i fotografskih aparata, a u isto vrijeme se zaboravilo na povijest i samu bit – uzbuđenje stvaranja. Svaki fotograf je bio znanstvenik, istraživač i umjetnik. Upravo je to ono što pokreće Lidiju Ivanek – SiLa, da se bavi fotografijom koja odudara od današnjih trendova.
Fotografski postupci razvijanja uz pomoć sunčevih zraka, odnosno UV svjetlosti korištenjem smjese kemikalija koje su osjetljive na sunčeve zrake, dobivamo fotografiju s početka 19-tog stoljeća u 21. stoljeću. Ona koristi metode razvijanja plemenitim metalima kao što su srebro i paladij, a svoje fotografije naziva fotoslikama, jer umjetnik sudjeluje aktivno u svakom dijelu stvaranja slike.
Otvorenje izložbe Lidijinih fotoslika biti će u prostorima Likovne galerije grada Zaboka, Gradska knjižnica, ulica S. Radića 1, Zabok 28.3. u petak, s početkom u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 19.4. Pozivamo vas da prihvatite ovaj poziv, jer imate priliku vidjeti kako povijest kreativno djeluje na današnjicu.