Vječna internetska dvojba: Čiji je veći i bolji?

Fanboy. Riječ koja zvuči zanimljivo. Podsjeća na nekakvo navijanje u pozitivnom kontekstu. Izvorno predstavlja osobu koja voli nešto, poput glazbenog benda ili sportskog kluba.

Fanboy. Riječ koja zvuči zanimljivo. Podsjeća na nekakvo navijanje u pozitivnom kontekstu. Izvorno predstavlja osobu koja voli nešto, poput glazbenog benda ili sportskog kluba.

No, nažalost, ova se riječ u današnje vrijeme u fotografskom svijetu pretežno koristi u negativnom smislu. Ona predstavlja osobe koje veličaju samo marku fotoaparata koji posjeduju. Zapravo nije loše biti vjeran nekom brendu, ne samo po pitanju fotografije.

Ali postoje granice kada nešto prelazi dobar ukus. Normalna je stvar da ako ste kupili Canon/Nikon/Sony/Pentax/Olympus/(nastavi niz) DSLR fotoaparat te da ćete u njega i ulagati. Objektivi, bljeskalice, nova tijela. Sve to  entuzijasti s vremenom požele. I to je normalna stvar. No, nije baš normalno da se registrirate po forumima i svako malo vodite rasprave o tome da je XY fotoaparat smeće, samo zato jer ste vi vjerni drugom brendu.

Upravo me na pisanje ove teme potaknulo svakodnevno čitanje raznih hrvatskih i stranih internetskih foruma koji su orijentirani prema fotografiji. Čak mogu shvatiti one koji brane svoje fotografije kada im netko napiše ”loša je fotografija”. No, nikako ne mogu shvatiti osobe koje veličaju samo jednu marku fotoaparata, dok su im svi drugi manje vrijedni.

”Reprezentativna” testiranja

Idealan primjer se dogodio u hrvatskom ”eteru”. Naime, krajem prošle godine Sony je izdao fotoaparat A77. Među prvima u Hrvatskoj on je u ruke došao Bugovom novinaru koji je napisao prve dojmove, koji su bili pozitivni. Rezultat? Masovno registriranje anonimnih osoba kojima su prvi postovi upravo bili kritiziranje spomenutog fotoaparata. O čemu se radi? Branjenju časti svog brenda? Zaista ne razumijem što osoba mora imati u glavi da se spušta na ove razine. To je doslovno hvaljenje u stilu ”moj je veći od tvoga”.

Kako tek komentirati kada takve osobe stavljaju ”ogledne primjere” fotografija, gdje uspoređuju dva fotoaparata. Uglavnom nekoliko različitih fotografija koriste za usporedbu. Fotografije su snimljene s istom ISO osjetljivošću, npr. 3200 – s razlogom da šum bude vidljiviji. Ipak, treba li uopće naglasiti da su one najvećim dijelom snimljene u različitim svjetlosnim uvjetima? Svaki fotograf je svjestan činjenica koliko ovakve stvari mogu utjecati na kvalitetu fotografije i reprodukciju šuma. Pitate se koji je fotoaparat ”pobjednik” s malo šuma u ovoj priči? Odgovor je odmah jasan.

Druga strana spremno čeka s argumentima

Eto, korisnik sam fotoaparata čije ime ne počinje na C ni na N. Zar je moguće snimati fotografije i s nekim fotoaparatima koji ne spadaju pod dvije najpoznatije marke? Znam da se pojedincima koji su profesionalci u trolanju ovo neće svidjeti, ali – moguće je. Da. Dobro ste pročitali. Do sada sam koristio fotoaparate raznih marki. Bilo mi je apsolutno svejedno o kojem se radi, jer, vidi čuda, išao sam samo s jednim ciljem – snimiti fotografiju. Da. To je ono što bi svi koji komentiraju aktivno po forumima trebali češće i shvatiti. Da smo tu da snimamo fotografije.

Može se shvatiti i ljudski egoizam po principu ”moj je fotoaparat najbolji”, ali probajte ga zadržati za sebe. Na kraju svake diskusije na forumima osoba koja je potaknula raspravu o tome da nešto nije dobro (uglavnom) ispadne smiješnom, zato jer druga strana bude ”naoružana” argumentima.

Od negativnosti do negativnosti

Forumi su pravo bogatstvo kada je u pitanju dogovaranje foto druženja, edukacija i otkrivanje nekih zanimljivosti. No, baš ovakve prepirke o tome koji je fotoaparat bolji su razlog zašto samo čitam internetske forume. Koliko sam samo puta vidio da netko negativno piše o fotoaparatima koje ja posjedujem. No, samo se slatko nasmijem i produžim dalje, jer znam pravu istinu.

Nikako se ne mogu načuditi ovakvom ponašanju, dojma sam kao da to pišu djeca starosti od 10 godina. No, ova ”teorija” odmah pada u vodu, jer nije ipak riječ o Bad Blue Boysima i Torcidi, pa da se cijeli svijet može prepucavati, nego o (skupocjenim) fotoaparatima i zato mi nije jasno kako si netko može dopustiti ovakvo sramoćenje.

O ovoj se temi doista puno toga može reći. No, jedino pitanje koje me zanima glasi: kakvu korist može imati netko ako piše negativno o (konkurentskom) fotoaparatu koji nikada nije držao u rukama?

Ovo je samo jedan mali dio internetskih genijalnosti. Gdje bi tek došli kada bi npr. počeli pisati o borbi megapiksela?