Vinkovci – izložba fotografija: Tragom vinkovačke arhitektonske baštine

Vjekoslav Berton, član FK Vinkovci i Građansko društvo "Moji Vinkovci" vas pozivaju na izložbu fotografija. Svečano otvorenje će biti u utorak 11. lipnja 2013. godine u 19 sati. Izložba se može razgledati svaki utorak, petak i nedjelju od 19 do 21 sat u galeriji fotografije Meraja u Vinkovcima.

Vjekoslav Berton, član FK Vinkovci i Građansko društvo “Moji Vinkovci” vas pozivaju na izložbu fotografija. Izložba je otvorena od 11. – 25. lipnja, svaki utorak, petak i nedjelju od 19 do 21 sat u galeriji fotografije Meraja u Vinkovcima. Svečano otvorenje će biti u utorak 11. lipnja 2013. godine u 19 sati.

Pročelja svakog grada, tako i Vinkovaca kriju male priče. Priče o povijesti, vremenu, stilu života jednog Grada i njegovih ulica. Male detalje i tihe priče virtuoznosti arhitekture i umjetnosti. Zbog današnjeg stila života većina Grad i njegova pročelja potisne u trivijalnost svakodnevice. Izgubi se osjećaj uvida ljepote. Koncept izložbe nisu zgrade i kuće već ˝Izolirani detalji˝. Niti jedna fotografija ne otkriva cijelu kuću ili zgradu, upravo da bi umakla toj trivijalnosti svakodnevice i toliko puta viđenog. Dakako, neki motivi su upečatljivi i lako prepoznatljivi, ali puno motiva i štukatura s pročelja, balkona su zagonetni i nije lako otkriti o kojoj je zgradi ili ulici riječ. Tek na dnu fotografije tekst otkriva detalje. Ubirali smo kamerom najljepše motive grada kako bi prikazali raskoš i osebujnost vinkovačke arhitektonske baštine. Ulicama Grada dominira barok, zatim klasicizam i vrlo malo secesije. Prikazali smo sve iz drugačije perspektive kroz prizmu malih detalja koji nose u sebi visoke domete estetike i umjetničke vrijednosti vrijedne divljenja vinkovačkoj arhitektonskoj baštini.

Hrvoje Landeka