Video prikaz ponašanja dubinske oštrine i šuma s obzirom na otvor blende

Odlučio sam se za jednu video demonstraciju koja bi trebala 'simulirati' ponašanje dubinske oštrine

Odlučio sam se za jednu video demonstraciju koja bi trebala ‘simulirati’ ponašanje dubinske oštrine s obzirom na otvor blende. Dakle, da ponovimo, pri velikom otvoru blende, odnosno malom broju f 1,8 dubinska oštrina je mala, odnosno plitka. Kad zatvaramo blendu, znači podižemo vrijednost broja f na recimo 22 onda nam se i povećava, odnosno “produbljuje” dubinska oštrina.

Međutim, zatvaranjem blende, smanjujemo količinu/snop svijetla na senzor pa nam je potrebna ili dulja ekspozicija ili veća osjetljivost senzora na svijetlo, odnosno ISO broj.

Za potrebe ovog videa i sam demonstracije snimio sam tri različite situacije.

  1. Otvor blende je f1,8, ISO je 100
  2. Otvor blende je f13, ISO je 800
  3. Otvor blende je f22, ISO je 6400

Kvaliteta snimke 1 je znatno bolja od kvalitete snimke 3 gdje je ISO vrijednost porasla na 6400 te je senzor bilježio i velike količine šuma. Kad bi stvorio idealne svjetlosne uvjete, odnosno kad bi koristio jači izvor svijetla, ISO vrijednost bi bila znatno manja jer bi potrebnu količinu svijetla uspjeli propustiti duljom ekspozicijom.

Slika 1-3 prikazuju kadar uz blendu f1.8, dok slika 4 predstavlja isti taj kadar, iste svjetlosne uvjete, ali uz blendu f22.

dof1
Slika 1
dof2
Slika 2
dof3
Slika 3
dof4
Slika 4

Slika 4 prikazuje blendu koja je zatvorena na f22, što rezultira relativnom oštrinom kroz cijelu dubinu kadra, ali i smanjenom količinom svijetla. Za ispravno eksponiranje fotografije je potrebna malo dulja ekspozicije. Zbog određene svjetlosne situacije na sredini je primjetan lagani ljubičasti premaz koji je vjerojatno posljedica neke refleksije svijetla – isto je primjetan i na trećoj sceni videa.