[VIDEO] Nikon D600 (FX senzor) recenzija

Nikon D600 je novi model koji je jedinstveni po tome što je opremljen senzorom punog formata (FX, 35mm), a za relativno pristojnu cijenu.

Nikon D600 je novi model koji je jedinstveni po tome što je opremljen senzorom punog formata (FX, 35mm), a za relativno pristojnu cijenu. Jared Polin doista zna kako se radi recenzija :)

U nastavku kratki pregled tehničkih specifikacija.

CMOS senzor FX-formata (puni kadar) od 24,3 megapiksela s izvrsnim omjerom signala i šuma te širokim dinamičnim rasponom. Omogućuje snimanje vrlo detaljnih slika s blagom tonskom gradacijom.

Visokoosjetljivo automatsko fokusiranje sa sustavom automatskog fokusiranja od 39 točaka Multi-CAM4800: jamči brzu i preciznu pokrivenost preko cijelog kadra. Osjetljiv do -1 EV i kompatibilan do f/8.

ISO 100 – 6400: proširivo do 25.600 (ekvivalent) i do donje granice od 50 (ekvivalent). Omogućuje veće brzine okidača za slike s finim detaljima i minimalnim šumom.

Način snimanja s više područja D-Movie snima videozapise pune HD razlučivosti (1080p) u FX i DX-formatu brzinom 30p, 25p i 24p. Maksimalno vrijeme snimanja iznosi približno 29 minuta i 59 sekundi. Osigurava nekomprimirani HDMI izlaz na vanjske uređaje i upravljanje zvukom visoke vjernosti.

EXPEED 3 Alat za obradu slike uz 14-bitnu A/D konverziju i 16-bitnu obradu slike za neprikosnovenu tonsku gradaciju.

HDR (visok dinamički raspon): idealan za scene s velikim kontrastom. Uzima dva snimka unutar jednog otpuštanja okidača kako bi stvorio sliku s izuzetno širokim dinamičkim rasponom, niskim šumom i bogatom gradacijom boje.

Aktivna postavka D-Lighting: snimite više detalja u uvjetima osvjetljenja s velikim kontrastom. Nikonova aktivna postavka D-Lighting automatski snima detalje u tamnim i svijetlim područjima i tako postiže izuzetne slike s prirodnim kontrastom.

Sustav prepoznavanja scena: senzor slike fotoaparata i njegov RGB senzor od 2.016 piksela omogućuju precizno mjerenje ekspozicije i pružaju precizne podatke sustavu prepoznavanja scena fotoaparata koji optimizira ekspoziciju, automatsko fokusiranje i izjednačenje bijelog, točno prije otpuštanja okidača za oštro definirane slike.

Snimanje s odgodom: upotrijebite snimanje s intervalnim vremenskim brojilom za okidanje u unaprijed postavljenim vremenskim intervalima. Upotrijebite fotografiranje s vremenskom odgodom kako biste spremili slike kao videodatoteke i prikazali spore radnje u brzoj reprodukciji, s brzinama reprodukcije od 24 do 36.000 puta bržim od normalnog.

Putem stavki Picture Control možete prilagoditi izgled fotografija i videozapisa preciznim podešavanjem parametara poput oštrine, zasićenja i tona prije snimanja.

Precizni VGA LCD monitor od 8 cm (3,2-in.), s 921.000 točaka i funkcijom automatskog podešavanja svjetline monitora. Omogućuje reprodukcije jasne, oštre slike sa širokim spektrom reprodukcija boja.

Tražilo visoke učinkovitosti s pokrivenošću kadra od približno 100% i uvećanjem 0,7x. Omogućuje način DX-izrezivanja s označavanjem tražila.

Kontinuirano snimanje od 5,5 fps: snima dinamične prizore pri brzini od pet i pol kadrova u sekundi.

Tihi način snimanja: povratni zvuk mehanizama fotoaparata značajno je utišan što je savršeno za diskretno fotografiranje.

Sustav za uravnoteženje zrcala: smanjuje poskakivanje zrcala te produljuje vrijeme prikaza, što omogućuje dulji rad automatskog fokusiranja – što je razlog zašto D600 može ponuditi automatsko fokusiranje i praćenje fokusiranja čak i tijekom brzog kontinuiranog snimanja.

Kompaktan, lagan i izdržljiv: izrađen kako bi podnio teške uvjete rada, fotoaparat ima gornji i stražnji pokrov od lake legure na bazi magnezija i teži samo 760 g (bez baterije). Jednako nepropustan kao Nikonov profesionalni model D800 SLR, otporniji je na vlagu i prašinu.

Virtualni prikaz ravnine horizonta u dvije osi: možete potvrditi položaj fotoaparata u odnosu na vodoravnu ravninu i njegov nagib (okretanje prema naprijed ili unatrag) putem LCD monitora ili tražila.

Dva utora za SD karticu: dva utora za SD memorijsku karticu jamče veću fleksibilnost pri snimanju. Upotrebljavajte drugu karticu kad je prva puna ili snimajte fotografije na jednoj, a videozapise na drugoj kartici. Kompatibilnost s karticama SDXC i UHS-I.

Bežični prijenos: Nikonov mobilni prilagodnik WU-b1 koji se može dodatno naručiti omogućuje izravno dijeljenje slika s fotoaparata D600 na pametni telefon ili tablet, ili daljinsko upravljanje fotoaparatom putem pametnog uređaja*.